X
SULJE MAINOS
Sähkölinjoja Kuusikossa Vantaalla. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

TE: Sähkö huippukallista, nousu saattaa jatkua

Sähkö maksaa seitsemän kertaa enemmän kuin vuosi sitten.

Sähkön spot-hinta Nordpoolin sähköpörssissä nousi maanantaina keskimäärin 264 euroon megawattitunnilta. Korkeimmillaan sähköstä maksettiin jopa yli 400 euroa megawattitunnilta, kertoo Talouselämä. Näin korkealle hinnat eivät ole nousseet edes viime kevättalvella, jolloin Suomessa oli kovia pakkasia.

Sähkön pitkän aikavälin hintaa kuvaa paremmin viikkohinta, joka oli viime viikolla 144 euroa megawattitunnilta. Sekin on huippukorkea, koska esimerkiksi vuosi sitten vastaavalla viikolla hinta oli vain runsaat 21 euroa.

Hinnat ovat korkealla sekä Pohjoismaissa että muualla Euroopassa. Jatkossa hintaa saattaa nostaa entisestään se, että Ruotsin ja Norjan kantaverkkoyhtiöt ovat ajautuneet kiistaan keskenään. Kiista kärjistyi, kun Norjan kantaverkko-operaattori Statnett ilmoitti, että se rajoittaa sähkönsiirtoa Etelä-Ruotsiin.

Suomen kantaverkkoyhtiön Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen sanoo, että kiistan taustalla on Ruotsin sähköverkon huono tilanne. Sähkö liikkuu huonosti Ruotsin sisällä, minkä vuoksi Ruotsi alkoi rajoittaa sähkön siirtoa Suomeen ja Norjaan. Hänen mielestään kiista pahentaa tilannetta.

– Tämä on investoijille kyllä erittäin huono viesti, että kantaverkkoyhtiöt lähtevät omalla toiminnallaan heikentämään Pohjolan sähkömarkkina-alueen toimintaedellytyksiä.

Sähkö on kallista Norjassakin. Maanantaina Oslon alueen päivän keskihinta oli 250 euroa megawattitunnilta. Viime vuonna kuukauden keskihinta marraskuussa oli 4,64 euroa megawattitunnilta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt