Luistelijoita Kööpenhaminassa 13. helmikuuta. / LEHTIKUVA / AFP Claus Bech

Tanska avaa yhteiskuntaa pikatestien avulla

Eri puolille maata perustetaan satoja uusia testauspaikkoja rajoitusten purkamisen tueksi.

Tanskan hallitus valmistautuu yhteiskunnan asteittaiseen avaamiseen massiivisen pikatestauksen avulla.

Maassa otettiin käyttöön ennen joulua tiukat rajoitustoimet, jonka myötä ravintolat ja ostoskeskukset suljettiin sekä kaikki oppilaat siirrettiin etäopetukseen. Vain apteekit tai elintarvikekaupat ovat olleet auki normaalisti.

Viime viikolla peruskouluikäiset oppilaat saivat palata kouluihinsa, ja seuraavaa vaihetta varten on tilattu kymmenen miljoonaa pikatestiä.

Statens Serum Institut -tutkimuslaitoksen johtaja Tyra Grove Krausen mukaan rajoituksia voidaan purkaa ensimmäisenä alueilla, joiden epidemiatilanne on kohtentunut eniten ja joilla ei ole havaittu runsaasti Britannian B117-virusmuunnosta.

– Kokeilemme joidenkin rajoitusten purkamista ja seuraamme tämän vaikutuksia, Krause sanoo Tanskan TV2-kanavalle.

Terveysministeri Magnus Heunicken mukaan tavoitteena on avata yhteiskuntaa maaliskuun alusta lähtien pikatestauksen avulla. Osa kansalaisista tullaan testaamaan kaksi kertaa viikossa.

– Kyseessä on sopimus, jonka myötä vaadimme avattavilta toimialoilta ja osalta yhteiskuntaa testien tekemistä kaksi kertaa viikossa. Tähän käy joko pikatesti tai PCR-testi, jotta saamme syötettyä faktat epidemiamalleihimme, Heunicke sanoi tiedotustilaisuudessa Expressenin mukaan.

Pikatestipaikkoja on tällä hetkellä 55 eri puolilla Tanskaa ja pian useita satoja kappaleita. Uudenlaiset pikatestit edellyttävät laitteen työntämistä vain pari senttiä nenään.

– Tämä on hyvä uutinen niille, jotka pitävät nykyistä testaustapaa hieman epämukavana, ministeri jatkoi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt