Verkkouutiset

”Tämän äskettäinen kansanäänestys paljastaa Venäjästä”

Vladimir Putinin näennäinen voitto kätkee taakseen isoja kysymysmerkkejä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän äskettäinen kansanäänestys maan perustuslain muuttamisesta sujui näennäisen ongelmattomasti ja Kreml on jo ehtinyt julistaa sen osoitukseksi kansan tuesta presidentti Vladimir Putinille. Tosiasiassa ongelmia kuitenkin paljastui oppositiomielisen Novaja Gazeta -lehden politiikan toimitusta johtavan Kirill Martynovin mukaan runsaasti, ja myös Putinilla on aihetta huoleen.

Presidentin esittämiä perustuslain muutoksia kannatti vaaliviranomaisten mukaan lähes 80 prosenttia äänestäjistä, mutta Martynov ei usko äänten todellisen jakauman tulevan koskaan päivänvaloon. Novaja Gazeta on useiden muiden venäläismedioiden tavoin raportoinut äänestäjiin kohdistuneesta painostuksesta ja kiristyksestä, tekaistuista äänistä, äänestyspaikoilla tapahtuneesta pelottelusta ja ääntenlaskennasta ilman asianmukaista valvontaa.

Lisäksi Putinin jatkokausien mahdollistaminen aina vuoteen 2036 toteutettiin hänen mukaansa nyt tavalla, jolla ei ole legitimiteettiä kansalaisten keskuudessa.

Tuoreessa analyysissaan Novaja Gazetassa Martynov listaa joukon keskeisiä äänestykseen liittyviä havaintojaan:

1. Yhteiskunta jakautuu

Perustuslain muutoksia vastaan äänestänyt osapuoli oli Martynovin mukaan aiempia vaaleja äänekkäämpi ja paremmin mobilisoitu. Se on omiaan entisestään syventämään Venäjän sisäisiä jakolinjoja.

– Tämä on Kremlin kannalta äärimmäisen epämukavaa, sillä se nakertaa mielikuvaa Putinin “betonoidusta” vallasta, Martynov sanoo.

2. Likaisia temppuja

Kun viranomaiset käyttivät ennennäkemättömiä painostuskeinoja usuttaakseen muun muassa valtion toimihenkilöitä, opettajia ja jopa koronavirusepidemiaa vastaan yhä kamppailevia lääkäreitä vaaliuurnille, kansanäänestyksen tulosta on Martynovin mielestä vaikea pitää väitettynä “voittona” Kremlille.

3. Luottamus heikentyy

– Putinin legitimiteetin rapautuminen vain pahenee nyt, kun tulokset eivät riittäneet varmistamaan hänen valtansa kiistatonta statusta, Martynov toteaa.

4. Rahaeliitti hermostuu

Entistä kyseenalaisempi legitimiteetti johtaa Martynovin mukaan siihen, että myös Venäjän vauraan eliitin tulevaisuus näyttää aiempaa epävarmemmalta.

– Kaksi vuosikymmentä kestänyt symbioottinen suhde Kremlin ja superrikkaiden oligarkkien välillä muuttuu epävakaammaksi, kun huoli omaisuuksien ja etuisuuksien näkymistä kasvaa. Tästä seuraa lisää kamppailua vallasta ja vaikutusvallasta Putinin ympärillä, hän arvioi.

5. Päänvaivaa tulevista vaaleista

Martynov uskoo Kremlillä olevan jatkossa entistä suurempia vaikeuksia ylläpitää minkäänlaista vaikutelmaa vaalien rehellisyydestä. Vaalien peukalointiin on hänen mukaansa pakko investoida aiempaa enemmän, eikä vaihtoehtoisista ehdokkaista voida enää sallia viitettäkään. Se, miten tässä onnistutaan, mitataan ensimmäisen kerran jo syyskuun paikallisvaaleissa.

6. Poliittinen kriisi syvenee

Putin on Martynovin mukaan ylläpitänyt demokratian julkisivua, jotta kansalaiset kuvittelisivat, että heidän mielipiteillään on merkitystä.

– Tämä illuusio on nyt vaurioitunut, mikä lisää yleistä turhautumista sananvallan puutteeseen kansallisissa kysymyksissä. Suurissa kaupungeissa enemmistö äänesti (riippumattomien ovensuukyselyjen mukaan) perustuslain muutoksia vastaan, mikä on keskeinen indikaattori Putinin otteen kirpoamisesta, sanoo Martynov.

7. Turvallisuuselimet vahvistuvat

Se, että kansanäänestys ei sittenkään sujunut aivan Kremlin toiveiden mukaisesti, on Martynovin mukaan omiaan entisestään edistämään Putinia ympäröivän turvallisuus- ja sotilasestablishmentin vaikutusvaltaa. Tämä merkitsee hänen mukaansa erittäin todennäköisesti sitä, että Kreml ryhtyy pian uusiin toimiin riippumattoman median rippeitä sekä kansalaisjärjestöjä ja poliittisia oppositioryhmiä vastaan.

8. Opposition keinot ehtyvät

Vielä vuoden 2019 paikallisvaaleissa Venäjän oppositio onnistui monin paikoin saamaan yllättäviä voittoja taidokkaan strategiansa ansiosta. Martynovin mukaan vastaava ei ole mahdollista enää jatkossa.

– Tämä kansanäänestys merkitsi sellaisen loppua, koska viranomaiset ymmärtävät jopa “hallitun kilpailun” osoittautuneen liian uhkaavaksi Putinin ja hänen hiipuvan suosionsa kannalta, arvioi Martynov.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)