Levin laskettelukeskus suljetaan koronanviruksen takia. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Talvilomat näkyvät piikkinä tapaturmien määrässä

Laskettelu- ja hiihtotapaturmat lisääntyvät merkittävästi, kun vietetään hiihtolomakautta.

Koulujen talvilomat ovat käynnissä Etelä-Suomessa ja jatkuvat porrastetusti muualla Suomessa. Rinteessä, jäällä ja laduilla sattuu paljon tapaturmia, ja se on huomattu myös LähiTapiolan korvauspalveluissa, jossa tapaturmien ruuhkapiikki ajoittuu talvilomakaudelle.

Tyypillisesti tapaturmavammat tulevat erilaisissa kaatumistilanteissa, yhteentörmäyksissä ja horjahtamisissa. Yleisiä vammoja ovat venähdys- ja revähdystasoiset vammat, erilaiset raajojen murtumat sekä pään alueen vammat.

Myös kaaduttaessa syntyvät yläraajojen, erityisesti ranteiden vammat tai murtumat ovat yleisiä. Näitä tulee sekä laskettelumäessä että hiihdossa. Alaraajojen vammoissa erityisesti nilkan ja polven vammat korostuvat hiihtolomakaudella. Lisäksi on paljon kaaduttaessa päähän kohdistuneita vammoja, mutta ne ovat kuitenkin pääosin lieviä.

– Ihan kylmiltään ei kannattaisi lähteä urheilemaan. Monet venähdykset olisivat vältettävissä lämmittelemällä ennen urheilusuorituksia. Laskettelu ja muut lajit kannattaa aloittaa tauon jälkeen maltilla ja harrastaa omien taitojen rajoissa. Liian vaikeat laskettelurinteet ja alkoholi lisäävät myös molemmat tapaturmariskiä, muistuttaa palvelupäällikkö Heidi-Maria Hänninen LähiTapiolan korvauspalveluista.

Sairauden vuoksi peruuntunut matka voi oikeuttaa korvauksiin

Hännisen mukaan suomalaiset matkustavat talvilomakaudella paljon niin kotimaassa kuin ulkomailla. Influenssaepidemian vilkkaimpien viikkojen arvioidaan olevan tänä vuonna vasta edessä.

– Talvilomakausi on Suomessa influenssa-aikaa ja valitettavasti myös matkojen peruuntumisia esiintyy paljon kyseisenä aikana. Matkavakuutus korvaa matkan peruuntumisen kuluja, mikäli vakuutettu tai hänen lähiomaisensa sairastuu äkillisesti ja odottamattomasti. Myös vakavat tapaturmat ja lähiomaisen kuolema ovat korvattavia reissun peruuntumisen syitä. Korvaamme peruuntumisen kuluja siltä osin kuin matkanjärjestäjä ei ole niistä ensisijaisesti vastuussa, kertoo Hänninen.

Hän muistuttaa, että urheilusuorituksia on syytä välttää myös sairaana, sillä silloin riski tapaturmiin kasvaa ja myös mahdollisuus vakavampiin liitännäissairauksiin lisääntyy kuumeisena urheillessa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt