Verkkouutiset

Kilpailu- ja kuluttajavirasto kaipaa lisää kilpailua taksiliikenteeseen

Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV on tehnyt aloitteen liikenne- ja viestintäministeriölle taksilainsäädännön uudistamiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viraston mielestä kilpailun sekä kuluttajien valintamahdollisuuksien lisäämiseksi tarveharkintaan perustuvasta taksilupien enimmäismäärän sääntelystä olisi luovuttava.

Alalle pääsy olisi kuitenkin edelleen luvanvaraista. Niin ikään taksinkuljettajien ammattipätevyyttä ja taksipalvelujen laatua valvottaisiin myös jatkossa.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto arvioisi myös uudelleen taksiliikenteen kuluttajahintojen sääntelyä koskevat periaatteet.

Esimerkiksi Ruotsin taksialan uudistukseen on kohdistunut kritiikkiä, koska vapaan hinnoittelun johdosta taksikyydin loppuhinta on joissain tapauksissa noussut yllättävän korkeaksi.

– Kuluttajansuojan näkökulmasta onkin tärkeää, että asiakas tietää hinnan määräytymisen perusteet ennen taksimatkan alkamista ja että hinnoittelu on kohtuullista koko maassa ja erilaisissa olosuhteissa, KKV toteaa.

Virasto esittää lisäksi, että taksiliikennelakia muutettaisiin niin, että minkä tahansa paikkakunnan auto saisi tietyin edellytyksin jäädä minkä tahansa paikkakunnan taksiasemalle odottamaan kyytiä. Taksiyrittäjien olisi myös voitava tarjota autojaan läheisten kuntien kilpailutuksiin, mikä tehostaisi julkisia hankintoja.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan taksielinkeinon sääntelyn lieventäminen parantaisi taksien saatavuutta, loisi kannusteita yrittäjyyteen perustuvien uusien palvelumuotojen kehittämiseen ja alentaisi hintoja.

– Sääntelyä uudistamalla olisi mahdollista myös pienentää valtion ja kuntien taksiliikenteen rahoitusosuutta, joka on tällä hetkellä yli 400 miljoonaa euroa, KKV toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)