OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen (Lehtikuva/Aku Häyrynen)

Talouden notkahdus kesäkuussa oli OP Ryhmän mukaan vain tilapäistä

Myönteinen kehitys Suomen taloudessa on jo hyvin laaja-alaista, arvioi ennustustaan ylöspäin korjannut OP Ryhmä.

OP Ryhmä ennustaa Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 2,5 prosenttia samoin kuin ensi vuonnakin. Aiempi ennuste oli tälle vuodelle 2,3 prosenttia ja ensi vuodelle 2,0 prosenttia.

Talouskasvu kuitenkin notkahti yllättäen kesäkuussa. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan kausitasoitettu tuotanto laski 1,5 prosenttia toukokuusta, ja vuodentakaisesta tuotanto laski 0,5 prosenttia.

OP Ryhmän mukaan kuitenkin kyse oli tilastollisten määritelmien ohella vain tilapäisestä takaiskusta, jonka vaikutus on pieni koko vuoden tasolla. Kasvu notkahti ryhmän mukaan suurelta osin julkisen sektorin lomakorvausleikkausten vuoksi.

Myönteinen kehitys taloudessa on OP Ryhmän ennusteen mukaan jo hyvin laaja-alaista. Vientikysynnän kasvu jatkuu vakaana, ja Suomen hintakilpailukyky kohenee.

Lisäksi investoinnit kasvavat ripeästi laajalla rintamalla. Rakennusinvestointien kasvu tosin hidastuu, mutta taso on korkea.

Julkinen talous supistuu ennusteen mukaan hiukan lomarahaleikkausten takia, mutta yksityinen kulutus kasvaa käytettävissä olevia tuloja nopeammin tänä vuonna ja ensi vuonna.

Inflaatio säilyy OP Ryhmän mukaan euroaluetta hitaampana. Raaka-aineista ei tule hintapaineita, ja palkatkin nousevat edelleen rauhallisesti.

Työllisyyden kasvu nopeutuu, ja työllisyysasteen ennustetaan nousevan 70,4 prosenttiin. Työttömyysaste kääntyy laskuun.

Julkisen talouden vaje pienenee ja velkasuhde laskee. EU-kriteerit täyttyvät, mutta OP Ryhmä muistuttaa, että kestävyysvaje ei vielä poistu.

OP Ryhmä olettaa, että Euroopan keskuspankki lopettaa arvopaperien osto-ohjelmansa ensi vuonna ja ensimmäiset ohjauskoron nostot voidaan nähdä talvella 2018–2019. Mitään äkkinäisiä muutoksia ei kuitenkaan odoteta.

Kommentit