Turkin asevoimat kokosi sotilaskalustoa Syyrian rajalle tiistai-iltana. LEHTIKUVA / AFP Bulent Kilic

Turkki aloitti hyökkäyksen Syyriaan

Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin mukaan sotilasoperaatio kohdistuu terroristijärjestöjä vastaan.

Turkin asevoimat on aloittanut hyökkäyksensä Pohjois-Syyriaan, kertoo Daily Sabah -lehti.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin mukaan sotilasoperaatio kohdistuu alueella toimivia ”terroristiryhmiä” vastaan. Hän rinnasti lausunnossaan ISIS:n sekä kurdien PKK- ja YPG-ryhmien taistelijat.

– Tavoitteemme on tuhota terrorikäytävä, joka on muodostumassa etelärajallemme, ja tuoda alueelle rauha, Erdoğan kirjoittaa twitterissä.

Al Arabiya -kanavan mukaan Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu vakuutti, että ”Rauhan lähde”-nimellä kulkeva operaatio toteutetaan kansainvälisen lain edellyttämällä tavalla alueella ja siviilikohteita välttäen.

Syyria on ilmoittanut vastaavansa Turkin toimiin ”kaikilla asianmukaisilla keinoilla”.

Valtiollisen median siteeraaman ulkoministeriölähteen mukaan Bashar al-Assadin hallinto on valmis tiivistämään välejään Koillis-Syyriaa hallinnoivien kurdien kanssa, jos ”he tulevat järkiinsä”. Syyria tuomitsi Turkin ”vihamieliset lausunnot ja aikeet” sekä sotilasvoiman keskittämisen rajan tuntumaan.

Turkki on ilmoittanut luovansa Syyrian pohjoisosiin turvavyöhykkeeksi kutsutun puskurialueen, jonne on tarkoitus siirtää jopa yli miljoona Turkissa oleskelevaa syyrialaispakolaista. Kurdeja tukeneet Yhdysvaltain joukot ovat poistuneet viime päivien aikana alueelta.

Kurdihallinto ilmoitti keskiviikkona pyytävänsä Venäjää sovittelijaksi Syyrian hallinnon kanssa neuvoteltavaan sopimukseen.

Asiantuntijoiden mukaan Syyrian hallituksen esittämä paheksunta on lähinnä näennäistä, sillä Turkin operaatiota koordinoidaan Venäjän kanssa. ISIS-vankien mahdolliset pakoyritykset kurdien vartioimilta vankileireiltä ovat myös herättäneet huolta.

– Venäjän tukemat joukot valmistautuvat parhaillaan hyökkäykseen kurdien hallitseman alueen eteläpuolelta kohti Ath-Thauraa ja muita kohteita, Harvard Kennedy School -korkeakoulun tutkija David Ignatius kirjoittaa twitterissä.

– ISIS on samalla aktivoinut terroristisolujaan Raqqassa, jossa tehtiin hyökkäyksiä viime yönä, Ignatius jatkaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt