Tokion Nikkei 225 -indeksi laski torstaina 2,13 prosenttia. LEHTIKUVA / AFP

Surkean viikon syöksy jatkuu Euroopan pörsseissä

Koronaviruksen talousvaikutusten pelko on saanut sijoittajat vetämään varojaan turvaan.

Euroopan osakemarkkinat ovat Financial Timesin mukaan matkalla kohti surkeinta viikkoaan vuoden 2011 jälkeen. Kurssit olivat torstaiaamuun mennessä laskeneet jo yli 7,5 prosenttia tämän viikon aikana, ja aamu alkoi kurssien nopealla laskulla.

Torstaina puolenpäivän jälkeen Suomen aikaa sekä Lontoossa, Pariisissa että Frankfurtissa laskua oli selvästi yli kaksi prosenttia. Helsingissä pudotusta oli puolisentoista prosenttia ja Tukholmassa yli kaksi prosenttia.

Euroopassa futuurikauppa ennustaa jopa kahden prosentin pudotuksia alueen tärkeimmissä osakeindekseissä. Yhdysvalloissa futuurit ennustavat markkina-arvoltaan 500:n suurimman yrityksen osakeindeksiin lähes prosentin laskua, kun maan pörssit myöhemmin tänään avautuvat.

Aiemmin torstaina kurssit laskivat jonkin verran myös Aasiassa, ja siten ennen Yhdysvalloissa. Eniten pudotusta oli Japanissa, yli kaksi prosenttia. Aasian markkinoilla Yhdysvaltain valtionvelkakirjojen kysyntä kasvoi edelleen ja hinnat nousivat, mikä painoi velkakirjojen korot ennätyksellisen alas 1,29 prosenttiin.

Raakaöljyn Brent-laadun hinta on nyt vuoden alhaisimmalla tasolla ja se on pudonnut tammikuu huippuluvusta yli 25 prosenttia.

Wall Street Journal kertoo, että lähes puolet yhdysvaltalaisista yrityksistä odottaa vuositulojensa Kiinasta laskevan, mikäli liiketoiminta ei palaa normaaliksi huhtikuun loppuun mennessä. Amerikkalaisen Kiinan-kauppakamarin kyselyssä jotkut yritykset arvioivat menettävänsä jopa puolet vuosituloistaan Kiinasta, jos koronaviruksen leviäminen jatkuu vielä kesän yli.

Microsoft antoi myöhään keskiviikkona tulosvaroituksen koronaviruksen takia. Aiemmin Apple on kertonut vaikeuksistaan. Myös maailma suurin panimoalan yritys Anheuser-Busch InBev on arvioinut tammi-maaliskuun tuloksen heikentyvän.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt