Komissaari Pierre Moscovici esitteli talousennustetta Brysselissä. LEHTIKUVA / AFP Aris Oikonomou

Suomi jää jälkeen EU:n kasvulukemista

EU-maita kehotetaan vähentämään julkisen velan määrää maltillisella talouspolitiikalla.

Euroopan komissio varoittaa tuoreimmassa talousennusteessaan hidastuvasta talouskasvusta ja lisääntyvästä epävarmuudesta maailmanmarkkinoilla.

Teollisuuden ongelmista huolimatta työttömyys jatkaa edelleen laskuaan eri puolilla EU:ta.

Euroalueen talouden ennustetaan kasvavan 1,1 prosenttia vuoden 2019 aikana ja kahtena seuraavana vuonna 1,2 prosenttia. Arviota laskettiin vuoden 2020 osalta 0,2 prosenttiyksikköä heinäkuussa julkaistuun ennusteeseen verrattuna. Koko EU:n kasvuksi arvioidaan tasaista 1,4 prosenttia vuoteen 2021 asti.

Kuluvan vuoden kasvuvauhti on nopeinta Irlannissa (5,6 prosenttia) ja Maltalla (5 prosenttia). Myös Unkarin, Puolan ja Romanian kansantaloudet kasvavat yli neljän prosentin vuositahtia. Viron talous kasvaa 3,2 prosenttia vuonna 2019, mutta hidastuu ensi vuonna 2,1 prosenttiin.

Suomen talouskasvu on 1,4 prosentissa ja hyytyy ensi vuonna 1,1 prosenttiin. Vuodelle 2021 ennustetaan yhden prosentin kasvua.

Kuluvan vuoden käänne on ollut erityisen voimakasta Saksassa ja Ruotsissa. Ruotsin kasvu jää vain 1,1 prosenttiin ja Saksan 0,4 prosenttiin.

– Kaikkien julkista velkaa kerryttäneiden EU-maiden tulisi harjoittaa maltillista talouspolitiikkaa, jolla velkaa saadaan vähennettyä. Toisaalta ne maat, joilla on taloudellista liikkumavaraa, tulisi hyödyntää sitä juuri nyt, EU-komissaari Valdis Dombrovskis toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt