Venäläinen mannertenvälinen Topol-M-ohjus voitonpäivän paraatissa Moskovassa 2009. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

Suomen pitäisi SDP:n mielestä hyväksyä ydinaseet kieltävä sopimus

Suomen ja Ruotsin olisi alusta alkaen tullut koordinoida toimensa yhdessä, arvioi SDP:n puoluehallitus.

SDP:n puoluehallitus toteaa kannanotossaan, että Suomen tulisi hyväksyä ydinaseet kieltävä sopimus ja osaltansa se allekirjoittaa.

Puoluehallitus muistuttaa, että kaksi vuotta sitten yli 120 maan YK:ssa käynnistämä neuvotteluprosessi on johtanut ydinaseiden täyskieltosopimuksen hyväksymiseenja sopimuksen avaamisen allekirjoituksille. Euroopan Unionin liittoutumattomat maat, Irlanti, Itävalta, Kypros, Malta ja Ruotsi olivat prosessissa alusta alkaen mukana.

SDP pitää Suomen poissaoloa tästä joukosta erittäin valitettavana.

– Suomen ja Ruotsin olisi alusta alkaen tullut koordinoida toimensa yhdessä, jolloin yhteisesiintyminen olisi antanut meille yhdessä suuremman painoarvon neuvotteluissa ja tukenut pyrkimyksiä sopimukseen jääneiden heikkouksien korjaamiseen, SDP:n kannantoossa todetaan.

Ydinaseriisunta edellyttää SDP:n mukaan tietenkin kaikkien ydinasevaltojen osallistumista, mutta uusi sopimus osaltaan ylläpitää ja lisää painetta niiden suuntaan. Ydinasekieltosopimus ja ydinsulkusopimus täydentävät toisiaan.

– Olemalla mukana ydinaseiden täyskieltoon tähtäävässä prosessissa Suomi tekee myös selväksi, ettei se laske turvallisuuttaan kenenkään ydinaseiden varaan, SDP:n puoluehallitus painottaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt