”Suomalaiset pohjattoman ahneuden uhreja” – kantelu oikeusasiamiehelle siirtohinnoista

Kansanedustaja Jari Myllykoski (vas.) on jättänyt kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle sähkön siirtohintojen korotuksista.

Jari Myllykoski pyytää oikeusasiamiestä selvittämään, onko Energiavirasto toiminut velvoitteidensa mukaisesti sähkömarkkinoita valvovana viranomaisena.

– Energiaviraston velvollisuus on suojata kuluttajan asemaa sähkömarkkinoilla. Tähän kuuluu vastuu seurata alueellisesti eriävää hintakehitystä, Myllykoski perustelee.

Energiaviraston on toimitettava seurannan tulokset työ- ja elinkeinoministeriölle. Valtioneuvoston on ryhdyttävä niiden perusteella tarvittaessa toimiin, mikäli alueiden välisissä energian hinnoissa ilmenee kohtuutonta vääristymää.

Myllykosken mukaan näin suuret ja alueellisesti epätasaisesti kohdistuvat korotukset sähkön siirtohintoihin eivät vastaa lainsäätäjän vuonna 2013 ilmaisemaa tahtoa. Sähkömarkkinalakia tuolloin käsitellyt talousvaliokunta esitti huolensa tulevasta kustannuskehityksestä ja sääti 15 vuoden siirtymäajan, jotta korotuksia ei tehtäisi kertarysäyksellä.

– Carunan omistava australialainen sijoitusyhtiö First State Investments kehuu mainosvideollaan luonnollisen monopolin varmaa tuottoa sijoittajille. On suomalaisen lainsäädännön ja viranomaisvalvonnan epäonnistuminen, jos suomalaiset kuluttajat joutuvat tällaisen pohjattoman ahneuden uhreiksi, Myllykoski sanoo.

Kommentit