Suojelupoliisin päällikkö: Sisäministerille harkittava pysyvää paikkaa Utvasta

Sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden ero on käytännössä poistunut, sanoo Antti Pelttari.

Suojelupoliisin päällikön Antti Pelttarin mielestä sisäministerille tulisi harkita pysyvää paikkaa hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta ministerivaliokunnasta.

– Tämä on tietenkin poliittinen kysymys, mutta kun puhutaan vakavista, Suomeen kohdistuvista uhista, ne yhä useammin liittyvät sisäministeriön toimialaan. Sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden ero on käytännössä poistunut, joten kyllä tätä olisi mielestäni syytä harkita, Pelttari kommentoi asiaa Verkkouutisille Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) seminaarin yhteydessä.

Seminaarissa käsiteltiin valmisteilla olevaa tiedustelulainsäädäntöä.

Utva koordinoisi tiedustelulainsäädäntöä

Tasavallan presidentistä ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta ministerivaliokunnasta (TP-Utva) kaavaillaan ylintä koordinaatioelintä valmisteilla olevaan tiedustelulainsäädäntöön. Kyse on isosta kokonaisuudesta, johon liittyvät lainsäädäntöhankkeet jakaantuvat usealle ministeriölle.

Sisäministeriö johtaa tähän liittyvää siviilitiedusteluhanketta, puolustusministeriö vastaa taas sotilastiedustelusta ja oikeusministeriö mahdollisista perustuslain muutoksista. Lainsäädäntöä valmistelevien virkamiesten mielestä TP-Utva soveltuisi hyvin paikaksi, jossa linjattaisiin jatkossa tiedustelun suurista suuntaviivoista.

Supon päällikkö Peltttari huomauttaa, että käytännössä sisäministeri on jo pidemmän aikaa osallistunut Utvan toimintaan. Varsinainen jäsen hän ei kuitenkaan ole.

Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittista ministerivaliokuntaa johtaa pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Valiokuntaan kuuluvat lisäksi ulkoministeri Timo Soini (ps.), ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.), puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.), maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) sekä elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.).

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt