X
SULJE MAINOS

Sote takaisin puoluejohtajien pöytään

Perustusvaliokunnan lausunto palauttaa soten pääministerin johdolla puoluejohtajien päätöksentekoon.

Samalla hetkellä kun perustuslakivaliokunta julkisti lausuntonsa sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistuksesta eli sotesta, lähti pääministeri Alexander Stubbilta kutsu kahdeksan eduskuntapuolueen puheenjohtajille. Heidän on määrä kokoontua keskustelemaan lausunnosta torstaina kello 17.45 eduskunnassa.

Jo ennakkoon oli odotettavissa, että perustuslakivaliokunnan lausunnossa vaaditaan merkittäviä muutoksia hallituksen esitykseen. Viime keväänä puolueiden puheenjohtajat pääsivät parlamentaariselta pohjalta yhteiseen näkemykseen siitä, miten sotea viedään eteenpäin. Nyt on tarkoitus siis palata tähän pöytään.

Julkisuudessa on puitu peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd.) ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Juha Rehulan (kesk.) käymisiä keskinäisiä neuvotteluja sote-ratkaisusta. Todellisuudessa kabinettikeskusteluja on viime päivinä käyty myös muissa kokoonpanoissa.

Vaalien läheisyys on merkinnyt sitä, että useammalla taholla on intressiä nousta ratkaisun pääarkkitehdiksi tai toisaalta sen kaatajaksi.

Tässä vaiheessa sote-ratkaisua ei haluta päästää yksittäisten valiokuntien pyöriteltäväksi, vaan pääministerin kutsulla viitataan siihen, että keskeisesti suomalaiseen yhteiskuntaan vaikuttava ratkaisu halutaan palauttaa kahdeksan puolueen puheenjohtajien mandaattiin kuuluvaksi asiaksi.

Ratkaistavana on kaksi keskeistä vaihtoehtoa. Ensimmäinen on vaali- ja verotusoikeudella varustetut sote-alueet. Tämä vaihtoehto veisi automaattisesti ensi vaalikaudelle.

Toisena vaihtoehtona on luopua sote-alueista ja siirtyä kuntayhtymämalliin.

Kokous järjestetään tänään torstaina eduskunnassa kello 17.45.

Stubb kiittää perustuslakivaliokuntaa ja muita lausunnon antaneita valiokuntia asiantuntevasta työstä.

– Jo syksyllä on ollut selvää, että sote-uudistus vaatii vielä hiomista. Sote-uudistus on historiallinen ja sen perustuslailliset ongelmat ovat olleet tiedossa. Perustuslakivaliokunta on nyt lausunnossaan esittänyt selkeitä tarkennusehdotuksia lakiin. Tästä syystä asia on otettava viipymättä käsittelyyn. Illalla on määrä sopia siitä, kuinka uudistusta jatketaan, pääministeri toteaa.

Hänen mukaansa tärkeintä sote-uudistuksessa on, että saamme turvattua hyvät julkiset palvelut jokaiselle suomalaiselle.

– Tämä ei ole ainoastaan hallituksen uudistus, vaan sote-valmistelua on tehty parlamentaarisessa työryhmässä. Sote-uudistukseen ovat sitoutuneet kaikki eduskuntapuolueet. Siksi on myös tärkeää, että parlamentaarista työtä jatketaan heti, Stubb sanoo.

Lue myös: Perustuslakivaliokunta: Sote-lakiin tehtävä merkittäviä muutoksia

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt