Valtioneuvoston linna. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Sote loppusuoralla? – Ministerit koolla

Eduskuntaryhmät hyväksyvät iltapäivällä sote-uudistuksen päälinjat.

Hallituksen reformiministeriryhmä on parhaillaan koolla päättämässä sotesta. Verkkouutisten tietojen mukaan ryhmässä hiotaan yksityiskohtia, joita uudistuksessa on paljon.

Vielä ei ole tietoa, kuinka valmiin paketin eduskuntaryhmät saavat eteensä iltapäivällä, mutta lähtökohta on se, että päälinjat hyväksytään ryhmissä tänään. Esitys lähtee lausuntokierrokselle marraskuun alussa, joten mahdollisia kiistakohtia voitaisiin vielä hioa.  Juha Sipilä on kiirehtinyt sote-sopua.

Alkuviikosta sekä peruspalveluministeri Annika Saarikko että sisäministeri, kokoomuksen sote-vastaava Paula Risikko kertoivat joitakin pääkohtia esityksestä. Esitystä on jouduttu muokkaamaan perustuslakivaliokunnan antamien raamien sisään.

Esityksestä on poissa muun muuassa niin sanottu pakkoyhtiöittäminen. Tiedossa on lisäksi, että valinnanvapauden käyttölaajuus ei ole muuttumassa hylätystä esityksestä vaan lähinnä se, miten sitä sovelletaan.

Palvelusetelit jakaa maakunnan liikelaitos ja niistä tehdään kansalaisille subjektiivinen oikeus tiettyjen raamien sisällä. Sosiaalipalveluiden osuutta on sote-keskuksien palvelupaletissa vähennetty, mutta toisaalta perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraatio säilyy. Se tarkoittaisi sitä, että kansalainen saa yhä enemmän palveluja samasta sote-keskuksesta. Sote-keskuksen voi valita.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt