Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Sirpa Paatero Postin tes-siirrosta 30.8.: Pahalta tuntuu

Puoluetoveri pöyristyi ja PAU uhkasi lakolla 29. elokuuta. Pääministeri väittää kuulleensa tes-siirrosta vasta 3. syyskuuta.

Posti tiedotti 29. elokuuta 700 pakettilajittelijan siirrosta vanhoina työntekijöinä Posti Palvelut Oy:hyn ja uuden työehtosopimuksen piiriin.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) puoluetoveri, kansanedustaja ja entinen työministeri Tarja Filatov (sd.) reagoi asiaan sosiaalisessa mediassa samana päivänä.

– Postin työehtoshoppailun vuoksi 700 työntekijän palkka alenee keskimäärin 30 %, enimmillään jopa 50 % ja työehdot heikkenevät. Postin palkat eivät nykyiselläkään päätä huimaa. Ratkaisua ei voi hyväksyä! Riskinä on, että osan työntekijöiden palkka tiputetaan tasolle, jossa valtio maksaa asumistukena ja toimeentulotukena lopun. Eettisesti kyseenalaista ja työvoiman saatavuuden näkökulmasta typerää. Syö työn arvostusta, Filatov kirjoitti Facebookissa 29. elokuuta.

SDP:n pää-äänenkannattaja Demokraatti teki Filatovin päivityksestä jutun 29. elokuuta: SDP:n Filatov pöyristyi Postin -660€/kk-kyykytyksestä: ”Työntekijöiden palkka tiputetaan tasolle, jossa valtio maksaa asumistukena ja toimeentulotukena lopun”.

Demokraatin jutussa viitataan myös Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n tiedotteeseen samana päivänä 29. elokuuta Posti halpuutti työntekijänsä – PAU käynnistää lakot Postissa.

PAUn tiedotteen mukaan: ”Posti ilmoitti tänään siirtävänsä pakettilajittelunsa Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevan halvemman työehtosopimuksen piiriin 1.11.2019 lukien. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU pitää valtioyhtiön työehtoshoppailua törkeänä ja vastaa Postin toimiin työtaisteluilla. Postin käsittely- ja lajittelutoiminnot pysäytetään 2.-4.9. väliseksi ajaksi. Työntekijät eivät saavu työvuoroihin, jotka alkavat sunnuntaina 1.9. klo 22 jälkeen. Töihin palataan 5.9. klo 00.00 alkaen. Myöhemmistä työtaistelutoimista ilmoitetaan erikseen.”

– Jokainen voi miettiä omalle kohdalle tilannetta, kun palkasta leikataan kolmasosa. Elämä menee täysin uusiksi. Tämä romuttaa postin pakettipalvelut, kun työntekijöiden saatavuus huonoilla työehdoilla vaikeutuu, PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen totesi tiedotteessa 29. elokuuta.

PAU ryhtyi painostamaan omistajaa: ”Näin ei voi toimia”

Nieminen sanoi toissa päivänä Postin työehtokiistan ratkettua tienneensä jo elokuun lopussa, että Postin liikkeen luovutus tapahtuu syyskuun alussa.

– Olen itse asiassa saanut tästä asiasta tiedon silloin torstaina (29.8.), kun Posti tuli julkisuuteen, että he tekevät liikkeen luovutuksen ja sitä kautta työehtosopimussiirron. Olen sen jälkeen välittömästi ruvennut painamaan omistajan suuntaan, niin kuin joka suuntaan muutenkin sitä, että näin ei voi toimia ja me tulemme puolustamaan postilaisten työehtoja, PAUn Heidi Nieminen sanoi 26. marraskuuta.

Nieminen vahvisti vielä vastauksellaan kysymykseen, että hänen tiedossaan oli, että liikkeen luovutus tapahtui 1. syyskuuta.

– Kyllä tietysti olin varsin tarkkana, kun ilmoitukset tuli. Olen tämän alan ihmisiä puolustava taho. Silloin, kun ilmoitukset Postista tulivat, niin meillä ne luettiin kyllä huomattavan tarkkaan läpi, että milloin tapahtuu mitäkin. Mehän laitettiin silloin heti ne ensimmäiset työtaistelutoimet myöskin päälle tästä syystä, Nieminen sanoi.

– Kun Paatero on pitänyt tiedotustilaisuuden (3.9.) ja sanonut, että aikalisä otetaan ja nämä ihmiset otetaan meidän (Paltan ja PAUn) välisiin neuvotteluihin, niin meillä työtaistelutoimet lakkasivat ja oletettiin, että näin yritys tulee toimimaan, Nieminen jatkoi.

Myös omistajaohjausministeri Sirpa Paatero kommentoi elokuun lopussa Demokraatille Postin päätöstä siirtää 700 pakettilajittelijaa toisen työehtosopimuksen piiriin, joka laskee PAUn mukaan joidenkin työntekijöiden osalta palkkoja jopa 50 prosenttia.

– Pahalta tämä tuntuu ihmisten osalta, jos ja kun tämmöinen (palkkojenalennus) tapahtuu kenelle tahansa. Vaikea tilanne, Paatero sanoi Demokraatin 30. elokuuta julkaisemassa jutussa Ministeri Paatero Postin halpuutuspommista: ”Pahalta tuntuu” – ylimmän johdon palkkiot tarkasteluun.

Paateron mukaan Posti joutuu kilpailemaan kansainvälisiä pörssiyhtiöitä vastaan paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnassaan. Ministeri kertoi Demokraatille myös, että kilpailijoilla olevan käytössään edullisempi Teollisuusliiton työehtosopimus, mikä tekee Paateron mielestä kilpailuasetelmasta kestämättömän.

Demarit vaativat omistajalta nopeaa puuttumista

Tarja Filatovin Facebook-päivitys 29. elokuuta keräsi runsaasti reaktioita, jakoja ja herätti keskustelua. Keskustelussa muun muassa epäiltiin, ettei omistajaa kiinnosta tuon taivaallista työntekijöidensä olosuhteet ja vaadittiin omistajaohjauksen puuttumista asiaan nopeasti. Filatovia muistutettiin, että omistajaohjausministeri on demari.

Muutama päivä sen jälkeen Sirpa Paatero sanoi tiedotustilaisuudessaan 3. syyskuuta, että työehtosopimuksen siirrossa otetaan aikalisä.

Filatov kävi tiedottamassa Facebook-keskustelussa Paateron ulostulosta.

– Ministeri Paatero: Postin työntekijöiden työehtosopimussiirrossa otetaan aikalisä. Johdon palkitsemisesta tehdään kuun aikana hallituksessa uusi linjaus. STT Hyvä Sirpa!, Filatov kehui.

Sittemmin Paatero on vedonnut julkisuudessa siihen, ettei hän ole ymmärtänyt liikkeen luovutuksen tapahtuvan jo 1. syyskuuta.

– Jos siellä on jossakin ollut, niissä papereissa joita minulla ei ole, päivämäärä 1.9., se on kyllä jäänyt minulta huomiotta, koska oman logiikkani mukaan olin vain siinä uskossa ja tiedossa ja ymmärryksessä, että 1.11. vaihtuu työehtosopimus, Paatero sanoi tiedotustilaisuudessaan eduskunnassa 26. marraskuuta.

Rinne ja Paatero väittivät saaneensa tietää siirrosta jälkikäteen

Pääministeri Antti Rinne (sd.) puolestaan esitti saaneensa tiedon työehtosopimuksen siirrosta vasta 3. syyskuuta.

Antti Rinne, milloin saitte tietää 700 pakettilajittelijan siirrosta halvemman työehtosopimuksen alle?

– Taisi olla 3.9. kello 11.15. Jotain niillä paikkeilla, Antti Rinne vastasi toimittajille eduskunnassa 26. marraskuuta.

Myös eduskunnan suullisella kyselytunnilla 21. marraskuuta Rinne sanoi, ettei hallitus tiennyt Postin siirrosta etukäteen.

– Ja ilman, että hallitus tiesi siitä konkreettisesta päätöksestä, 700 ihmistä siirrettiin toisen työehtosopimuksen piiriin, Rinne sanoi suullisella kyselytunnilla 21. marraskuuta.

Myös Paatero väitti silloin, että Postin hallitus on informoinut siirron ajankohdasta vasta jälkikäteen.

– Posti on tietysti informoinut, että heillä on erilaisia suunnitelmia. Mutta päätöksen on tehnyt tietenkin Postin hallitus ja siitä on informoitu, myöskin tämän siirron ajankohdasta, vasta jälkikäteen, ja tässä kohtaa ei ollut mahdollista sitten tehdä tietenkään mitään, Paatero sanoi suullisella kyselytunnilla 21. marraskuuta.

Paatero myönsi lopulta tienneensä jo elokuussa

Tiedotustilaisuudessaan eduskunnassa tällä viikolla Paatero myönsi kuitenkin saaneensa tiedon 700 pakettilajittelijan työehtosopimuksen siirrosta jo elokuussa.

Milloin saitte tietoonne 700 ihmisen siirron?

– Siitä on keskusteltu tästä mahdollisuudesta kesän aikana ja sitten sain sen kokouksen jälkeen, jonka (Postin) hallitus oli pitänyt siellä San Franciscon matkalla, Paatero sanoi 26. marraskuuta.

Postin hallituksen matka San Franciscoon oli 10.-18. elokuuta 2019. Postin johto esitteli matkalla tehdyt päätökset Paaterolle 21. elokuuta 2019.

Sen jälkeen Posti tiedotti työehtosopimuksen siirrosta 29. elokuuta.

Postin työehtoshoppailun vuoksi 700 työntekijän palkka alenee keskimäärin 30 %, enimmillään jopa 50 % ja työehdot…

Posted by Tarja Filatov on Thursday, August 29, 2019

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt