Pääministeri Juha Sipilä tiedotustilaisuudessa Kesärannassa. LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI

Juha Sipilä valmis jatkamaan vt:nä vaikka heinäkuuhun

Suomi aloittaa EU-puheenjohtajakautensa joko tuoreen hallituksen tai toimitusministeristön johdolla.

Eronpyyntönsä jättänyt pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo, että hän on valmis jatkamaan toimitusministeristön johtajana Suomen EU-puheenjohtajakaudelle saakka.

– Jos hallitusneuvottelut kestävät yli Suomen puheenjohtajakauden alkamisen, hoidan mielelläni toimitusministeristöstä sitä alkua. Yleensä Suomessa saadaan uusi hallitus aikaan ennen kuin kesä–heinäkuu tulee.

Toimitusministeristö tarkoittaa eronpyyntönsä jättänyttä hallitusta, jollainen Suomessa toimii esimerkiksi eduskuntavaalien jälkeen ennen uuden hallituksen muodostamista. Sillä on samat valtuudet kuin eduskunnan luottamusta nauttivalla hallituksella, mutta se ei yleensä tee merkittäviä poliittisia päätöksiä.

– Hallitus jatkaa toimitusministeristönä. Olisin tehnyt saman päätöksen, vaikka vaaleihin olisi ollut lyhempi tai pidempi aika.

Suomi johtaa puhetta EU-ministerineuvostossa heinäkuun alusta joulukuun loppuun.

Sipilä sanoi perjantaina tiedotustilaisuudessa virka-asunnollaan Kesärannassa, että eronpyyntö ei tullut yllätyksenä hallituksen muille puolueille kokoomukselle ja sinisille.

– Olen sanonut sen monta kertaa ääneen, eikä se ollut yllätys hallituskumppaneille. Keskustelin alustavasti presidentin kanssa eilen illalla ja tänä aamuna hallituskumppaneiden kanssa. Tämä on oma henkilökohtainen päätökseni, Sipilä totesi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt