Suomessa on edelleen lähes 200 000 öljylämmitteistä kiinteistöä. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Sinuhe Wallinheimo: Ilmastorahastosta tehtiin sekamelska

Kansanedustajan mukaan hallitus on keskittynyt autoilijoiden kurittamiseen ja yritystukien paisuttamiseen.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimon mukaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen esittelemästä ilmastorahastosta on tulossa pannukakku.

Hän toteaa, että tarvittava muutos olisi mahdollista toteuttaa myös ilman kohtuuttomia elämäntapamuutoksia tai pysyviä kustannuksia.

– Samaa ovat todenneet asiantuntijat, jotka ovat ihmetelleet hallituksen päättämättömyyttä ilmastotoimien saralla. Eipä ihme, että odotukset olivat korkealla, kun hallituspuolueet kokoontuivat ”ilmastokokoukseen”. Päätöksiä tuli, mutta vain uusien yritystukien muodossa— tällä kertaa ne naamioitiin ”ilmastorahastoksi”. Totuus on, että yritysten investoinnit puhtaaseen tekniikkaan eivät kyllä juurikaan tällä hetkellä ole rahoituksesta kiinni, vaan kannattavuudesta, Sinuhe Wallinheimo kirjoittaa Keskisuomalaisen blogissaan.

Teräsyhtiö SSAB kertoi hiljattain, että se tuottaa terästä hiilineutraalisti kuuden vuoden päästä. Wallinheimo huomauttaa, että muutos leikkaa Suomen päästöjä seitsemän prosenttia eli koko henkilöautoliikenteen päästöjen verran. Hallituksen ilmastorahastolla ei ollut mitään tekemistä päätöksen kanssa.

– Rahastosta on tulossa siis täysin turha kannustinsekamelska. Kokoomus lähettikin hallituspuolueille ratkaisuehdotuksensa, jolla voitaisiin puolittaa lämmityksen päästöt. Rakennusten lämmitys vastaa noin 30 prosenttia Suomen kokonaispäästöistä, Sinuhe Wallinheimo sanoo.

Muutos olisi suuri, jos 200 000 öljylämmitteistä kiinteistöä siirtyisi vähitellen muihin lämmitysmuotoihin. Investoinnit maksaisivat itsensä takaisin muutamassa vuodessa halvempien energialaskujen kautta.

– Nämä keinot eivät ole kuitenkaan kelvanneet hallitukselle. Vain autoilijoita ollaan osattu toistaiseksi kurittaa. Samalla myös ympäristölle haitalliset tuet ovat jatkaneet kasvamistaan. Kaikille on käynyt jo selväksi, että hallituksen talouspolitiikan pohja on pudonnut, mutta usko hallituksen ilmastotoimiin haihtui nyt viimeistään näihin helmikuun ”päätöksiin”, Sinuhe Wallinheimo toteaa.

Hallituksen lanseeraamasta ilmastorahastosta on tulossa pannukakku. Jos jopa vihreiden pitkän linjan vaikuttaja Osmo…

Posted by Sinuhe Wallinheimo on Sunday, February 16, 2020

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt