Unen laatu on vähintäänkin yhtä tärkeää kuin määrä. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Seura: Ovatko 14 tunnin unet liikaa?

Normaali unentarve on erikoislääkärin mukaan noin 6-9 tuntia yössä.

Unen tarve vaihtelee aikuisilla yksilöittäin paljonkin, yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen kertoo Seurassa.

Hän vastaa 35-vuotiaan perusterveen miehen esittämään kysymykseen, jossa tiedustellaan, voivatko 14 tunnin yhtäjaksoiset unet olla aikuiselle liikaa. Hän kertoo nukkuvansa viikolla normaalit yöunet, mutta viikonloppuöisin unta saattaa ilman herätyskelloa tulla reilusti yli 12 tuntiakin.

Erikoislääkärin mukaan aikuisen keskimääräinen unen tarve on noin 6-9 tuntia.

– On verraten tavallista, että viikon aikana toisaalta arjen työ ja muu kuormitus ja toisaalta suhteellisesti lyhyempi aika palautua korvataan viikonloppuna pidemmillä yöunilla, Halonen sanoo Seuralle.

– Riittävä unen määrä vaihtelee yksilöittäin paljonkin. Määrän lisäksi unen riittävyyteen vaikuttaa sen laatu. Laatua voi heikentää esimerkiksi tupakointi, alkoholi ja ennen nukahtamista nautitut piristeet sekä päiväaikainen liikkumattomuus.

Unen laatua voivat heikentää myös esimerkiksi uniapinea ja mielialaongelmat. Ne voivat selittää myös lisääntynyttä unen tarvetta.

Tähän liittyy Halosen mukaan yleensä myös päiväaikainen väsymys, joka voi joskus peittyä piristeiden, kuten kahvin, runsaan nauttimisen taakse.

– Mikäli elämäntapasi ovat kunnossa liikunnan ja nautintoaineiden suhteen, sinulla ei ole ylipainoa, et kuorsaa etkä koe itseäsi väsyneeksi päivisin, en olisi huolissani viikonlopun pitkistä unista, hän toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt