X
SULJE MAINOS
Sisäministeriössä on valmisteltu kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden Suomessa oleskelun laillistamista. / LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

SDP:stä ja keskustasta tyrmäys kaavailulle turvapaikoista

Oleskeluluvan myöntäminen kielteisen päätöksen saaneille romuttaisi kansanedustajien mukaan nykyisen lainsäädännön.

SDP:n ja keskustan hallintovaliokuntaryhmien mukaan sisäministeriön suunnitelma turvapaikanhakijoiden oleskeluluvista ei ole hallituksen linjan mukainen.

Ilta-Sanomien mukaan ministeriö olisi kaavaillut oleskelulupia tuhansille kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille. Selvitys koski vuosina 2015–2016 tai tätä aiemmin Suomeen saapuneita, jotka ovat olleet maassa pitkään ilman oleskelulupaa.

– Sisäministeriössä valmistelussa oleva selvitys, jossa laittomasti maassa oleva kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö voisi saada oleskeluluvan, on hallitusohjelman vastainen, SDP:n ja keskustan hallintovaliokuntaryhmät toteavat tiedotteessa.

Valiokuntaryhmät pitävät tärkeänä, että Suomi kantaa jatkossakin vastuunsa rauhan edistämisestä maailmassa ja ihmisten auttamisesta kriisien tai sodan keskellä. Se tarkoittaa apua kriisien lähialueelle pakeneville sekä siviilien auttamista turvaan sodan tai sorron keskeltä.

Turvapaikkapolitiikka perustuu kansainvälisiin sopimuksiin ja Suomen omaan lainsäädäntöön. Jos lainsäädäntöä muutettaisiin ehdotuksen mukaisesti siten, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö saisikin oleskeluoikeuden, romuttaisi se kansanedustajien mukaan koko maahanmuutto- ja turvapaikkalainsäädännön olemassaolon.

SDP:n ja keskustan valiokuntaryhmien mukaan on olemassa vaara, että samaa toimintatapaa sovellettaisiin jatkossa myös vuoden 2016 jälkeen saapuneisiin.

– Jos turvapaikkaa ei myönnetä, pitää palautusten olla nopeita sekä tehokkaita, eikä tilanne saa missään tapauksessa muodostua sellaiseksi, että järjestelmä kannustaa oleskelemaan laittomasti Suomessa, Eveliina Heinäluoma (sd.), Aki Lindén (sd.), Piritta Rantanen (sd.), Heidi Viljanen (sd.), Mikko Kärnä (kesk.), Hanna Huttunen (kesk.) ja Juha Pylväs (kesk.) toteavat.

LUE MYÖS:
”Käsittämätöntä” – oleskelulupia kaavaillaan tuhansille kielteisen päätöksen saaneille (VU 24.11.2021)

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt