SDP:n Kiuru: Sipilän hallituksella ei varaa arvostella tiedeyhteisöä

SDP:n varapuheenjohtaja, ex-opetusministeri Krista Kiuru ihmettelee ministeri Olli Rehnin lausuntoja, joiden mukaan asiantuntijat eivät hoida ”yhteiskunnallista vastuutaan”.

– Pidän tällaisia lausuntoja täysin käsittämättöminä. Sipilän hallitus on viimeinen taho, jolla on varaa arvostella Suomen tiedeyhteisöä.

Kiuru painottaa, että professoreiden ensisijaiset tehtävät ovat tutkimus ja opettaminen.

– Hallitus on toiminut erittäin ristiriitaisella tavalla: Ensin hallitus leikkaa koulutuksesta 3 miljardia euroa tämän vaalikauden aikana. Sen jälkeen pääministeri Sipilä haukkuu tiedeyhteisöä ja viimeisenä hallituksen elinkeinoministeri arvostelee sitä, ettei asiantuntijalausuntoja ole tullut.

Hallituksella on vakava peiliin katsomisen paikka, Kiuru sanoo.

– Onkohan Sipilän tai Rehnin mielessä edes käynyt, että kun pelkästään Helsingin Yliopistossa on 1200 työntekijää koskettavat yt-neuvottelut, resurssit ja aika ovat kortilla? Hallitus leikkaa tiedeyhteisöltä satoja miljoonia ja vaatii sen jälkeen samanlaista jälkeä kuin ennenkin. Insinöörin pitäisi tietää paremmin.

– Hallituksen on turha puhua kilpailukykyloikasta. Se vaarantaa tutkimuksen ja opetuksen Suomessa ja ottaa hypyn pimeyteen. Elinkeinoministeri Rehnin kannattaisi tehdä rakennemuutosministerinä kriisivisiitti yliopistoihin ja oppilaitoksiin, jotka ovat menettämässä tuhansia työpaikkoja.

Kommentit