Sdp: Timo Soinin viikate heiluu – Soini: Kuka onkaan ollut rähmällään?

Eduskunnan kyselytunnilla väiteltiin ulkomaisten rekkojen tulemisesta Suomen maanteille.

Sdp:n Katja Taimela kysyi ulkoministeri Timo Soinilta (ps.), miksi hallitus ajaa ulkomaisen rekkaliikenteen hallitsematonta vapauttamista.

Timo Soinin mukaan kyseinen kabotaasiliikennedirektiivi on ”ikävä kyllä perua samalla tavalla EU:sta kuin aikanaan rikkidirektiivi. Ikävä kyllä edelliset hallitukset ovat epäonnistuneet Suomen edunvalvonnassa ja päästäneet tällaisen direktiivin syntymään”.

– Ja nyt kun tällainen direktiivi on syntynyt, niin sen ikävien seurausvaikutusten kanssa olemme tekemisissä. Tämä on syytä ymmärtää, että aivan samalla tavalla kuin rikkidirektiivi myös tämä kabotaasipäätös on EU-direktiivi, joka on senaikaisen hallituksen ja edunvalvonnan puolesta, ikävä kyllä, tässä muodossa hyväksytty, Timo Soini sanoi.

Jatkokysymyksessään Taimela tiedusteli ”miksi hallitus on tässä asiassa valmis unohtamaan täysin kansallisen edunvalvonnan ja heittäytymään rähmälleen EU:n edessä”.

Soini kysyi, kukahan rähmällään on ollut.

– On todella mukavaa huomata, että kun Sdp on nyt oppositiopuolue — silloin, kun tätä direktiiviä valmisteltiin, se käsittääkseni oli hallituspuolue — olette nyt tulleet tähän näkymään. Mutta tilanne tältä osin on tällä hetkellä se, että tätä direktiiviä pannaan toimeen, Soini totesi.

Sdp:n Krista Kiurun mukaan hallitus vaarantaa nyt ”suomalaisten turvallisuuden, meidän liikenne-elinkeinomme”.

– Nyt kun edustaja Kiuru puhui — kuka oli rähmällään ja missä? Kuka oli silloin vahtivuorossa, kun tämä direktiivi EU:ssa valmisteltiin ja pantiin toimeen? Kuka on ollut ennen rikkidirektiiviä tekemässä sitä pohjatyötä, jotta on tämä pystytty tekemään? Tarvitsee olla ennakkovaikuttamista, jotta sellaisia direktiivejä, jotka eivät ole isänmaan edun mukaisia, ei päästetä tulemaan, Soini vastasi.

Sdp:n Antti Lindtmanin mukaan linjaus on tehty tietoisesti.

– Te tiesitte, että Suomen hallituksen ei olisi tarvinnut luopua tästä linjauksesta, kuten Tanska teki ja kuten ala on vaatinut. Ja tämä tulee aiheuttamaan konkurssiaallon suomalaisissa ahkerissa kuljetusyrityksissä ja työntekijöissä. Soinin viikate alkaa siellä heilua, Lindtman syytti.

Timo Soini vastasi, että ”on hyvin mielenkiintoista, että sosialidemokraatit haluavat nyt toimia toisin kuin heidän pitkäaikainen linjansa on. Teidän aikananne nukuttiin rikkidirektiivissä, teidän aikananne nukuttiin tässä”.

Kommentit