Verkkouutiset

Salaiset asiakirjat paljastavat: USA valmisteli sotaa Pohjois-Koreaa vastaan vuonna 1994

Yhdysvallat teki 1990-luvulla sotasuunnitelmia Pohjois-Korean ydinohjelman takia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltojen presidentti Bill Clintonin hallinto valmistautui 1990-luvulla sotaan Pohjois-Korean kanssa ja uskoi voittavansa. Asia ilmenee George Washington -yliopiston National Security Archiven julkaisemista aiemmin salatuista amerikkalaisasiakirjoista. Asiakirjoista kerrotaan tässä. Ne valottavat Yhdysvaltojen Pohjois-Korean politiikkaa 2000-luvun alusta.

Erään luottamuksellisen ja yhä osin salatun diplomaattiasiakirjan mukaan Yhdysvaltojen hallinnon Pohjois-Korean erityisedustaja ja entinen puolustusministeri William Perry paljasti joulukuussa 1998 Etelä-Korean presidentille Kim Dae Jungille Yhdysvaltojen valmistautuneen sotaan Pohjois-Korean kanssa sen ydinohjelman takia vuonna 1994.

– Minut nimitettiin uudelleen puolustusministeriksi kesäkuussa 1994 Pohjois-Korean ydinkriisin aikana ja me teimme tuolloin suunnitelmia sotaa varten, Perry sanoi suoraan.

– Tietenkin voittaisimme epäilemättä sodan Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen yhdistetyillä joukoilla. Mutta sodasta seuraa paljon uhreja, hän jatkoi.

Bill Clintonin hallinto suunnitteli tiettävästi tuolloin tekevänsä ennaltaehkäiseviä iskuja Pohjois-Korean ydinlaitoksiin estääkseen sitä hankkimasta ydinaseita. Tästä olisi mitä todennäköisimmin taas seurannut verinen sota Korean niemimaalla. Tilanne kuitenkin lientyi, kun Pohjois-Korea saatiin sitoutumaan vuoden 1994 ydinsopimukseen.

Perryn kertoma kuvaa, miten vakavasti Yhdysvallat suhtautui Pohjois-Korean kasvaviin ohjus- ja joukkotuhoasekykyihin jo tuolloin ja paljastaa, että Yhdysvallat oli vakavissaan valmis sotaan estääkseen Pohjois-Koreaa hankkimasta ydinaseita.

Etelä-Korean presidentti Kim Dae Jung arvioi samassa keskustelussa, että Pohjois-Korea on risteyksessä, jossa sen on valittava joko ”provokaatioiden tie, jonka riskinä on johtaa sotaan” tai vaihtoehtoisesti ryhdyttävä uudistuksiin ja yhteiskunnan avaamiseen.

Kim kertoi Perrylle, että molemmista linjoista näkyi merkkejä. Pohjois-Korea jatkoi ohjusohjelmaansa ja sillä uskottiin olevan salaisia maanalaisia ydinlaitoksia. Pohjoiskorealaisia kommandoja oli myös ujutettu sukellusveneillä Etelä-Koreaan. Toisaalta Pohjois-Korean hallinto oli kuitenkin osallistunut neuvotteluihin ja kehittänyt kauppaa Etelä-Korean kanssa. Presidentin mukaan Pohjois-Koreassa näkyi myös viitteitä varovaisista markkinauudistuksista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)