Salainen raportti: Neuvostoliitto salasi Tšernobylia neljä kertaa tuhoisamman ydinräjähdyksen

Tiedemiesten löytämän raportin mukaan tuhoisa ydinräjähdys tapahtui Kazakstanissa vuonna 1956.

Kazakstanin Semeyssa sijaitsevan Säteily- ja ympäristöinstituutin (IMRE) tiloista on löydetty salainen raportti, jonka mukaan Neuvostoliitto salasi vuonna 1956 tapahtuneen tuhoisan ydinräjähdyksen ja sen seuraukset. Yli 100 000 ihmisen sanotaan joutuneen räjähdyksen vaikutuksen alaiseksi ja 600 sanotaan joutuneen sairaalahoitoon. Asiasta kertoo New Scientist.

Raportin perusteella ajan tiedemiehet tiesivät räjähdyksen tuhoisat seuraukset mutta eivät informoineet niistä uhreiksi joutuneita.

IRME:n johtaja Kazbek Apsalikovin sanoo, että asia on pysynyt salassa vuosikausia.

Salainen raportti kertoo tietoja ”radiologisesta kokeesta” Kazakstanin Semipalatinskin alueella ja paljastaa, kuinka neuvostoliittolaiset tiedemiehet löysivät laajoja radioaktiivisia merkkejä maaperästä ja ruuasta lähialueilla.

Testialueella tapahtuneen räjähdyksen uhreiksi joutui nelinkertainen määrä ihmisiä suhteessa Tšernobylin ydinonnettomuuteen, joka tapahtui vuonna 1986. Tšernobylissa 134 ihmistä kärsi akuutista säteilysairaudesta. 28 kuoli ensimmäisen kolmen kuukauden aikana. Asiantuntijat arvioivat, että Tšernobylista seuranneiden syöpätapauksien lukumäärä voi yltää 4000:een.

Kazakstanissa sattuneesta räjähdyksestä kertovassa raportissa ei kerrota, moniko sen seurauksena on arvioiden mukaan saanut surmansa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt