Volkswagenin uuden sähköauton tuotantolinja Zwickaussa itäisessä Saksassa. LEHTIKUVA / AFP

Saksan talous pinnisti nipin napin plussalle

Taantumaa odotettiin, mutta kulutuksen lisääntyminen piti talouden aavistuksen verran kasvussa.

Saksan bruttokansantuote kasvoi maan tilastokeskuksen Destatisin ennakkotietojen mukaan kolmannella vuosineljänneksellä 0,1 prosenttia edellisestä neljänneksestä.

Taantuman määritelmän mukaan BKT:n pitäisi laskea kahtena peräkkäisenä vuosineljänneksenä. Saksan BKT laski toisella vuosineljänneksellä tarkistettujen tietojen mukaan 0,2 prosenttia, mutta nyt heinä-syyskuun ennakkotietojen maa on välttänyt nipin napin taantuman.

Vuodentakaisesta BKT kasvoi heinä-syyskuussa 0,5 prosenttia. Lukuihin on tehty tarvittavat kausi- ja hintatasoitukset sekä työpäiväkorjaukset.

Talouskasvua tuki kolmannella neljänneksellä Destatisin mukaan ennnen kaikkea kulutus. Sekä yksityinen että julkinen kulutus kasvoivat edellisestä neljänneksestä. Myös vienti ja rakennusinvestoinnit olivat kasvussa. Sen sijaan teollisuuden kone- ja laiteinvestoinnit vähenivät.

Monet odottivat taantumaa

Pankkikonserni Nordean mukaan useat ennustelaitokset ennakoivat Saksan negatiivisen kasvun jatkuneen myös kolmannella neljänneksellä.

– Saksan talous on sakannut kuluvana vuonna, kun kauppasota ja brexit-epävarmuus ovat rokottaneet taloutta. Lisäksi maata ovat riepotelleen autosektorilta alkunsa saaneet teollisuuden ongelmat, pankin aamukatsauksessa todetaan.

Nordea piti kuitenkin mahdollisena, että maa välttää taantuman niukasti, sillä euroalueelta on saatu odotettua parempia kasvulukuja.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt