Timo Harakka. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

”Saksan EU-käännös edellyttää Suomelta linjanmuutosta”

SDP:n Timo Harakka arvioi Saksan EU-linjan muuttuvan.

– Eurooppa on kääntänyt uuden lehden, arvioi kansanedustaja Timo Harakka (sd.) Saksan demarien päätöstä neuvotella yhteishallituksesta CDU:n kanssa.

– Sipilän hallituksen on muutettava suuntaa tai jäätävä peräkammariin, kun Saksa ja Ranska johtavat EU:n tulevaisuutta. Jo nyt tiedetään, että uusi hallitus kääntää Saksan EU- ja EMU-linjan nykyistä yhteisvastuullisemmaksi. Se ajaa aktiivisesti välttämättömiä EMU-uudistuksia, joita Suomen europelkoinen hallitus on väistellyt ja vastustanut.

Harakan mielestä haaste on erityisen kiusallinen kokoomukselle, joka on perinteisesti ollut EU-intoisin puolue, mutta antautunut nykyisessä hallituksessa ”yhden prosentin populisteille”.

– Kokoomuksen EU-linjassa on paljon näpertelyä, mutta ei yhtään näkyä Euroopan tulevaisuudesta.

Harakka tulkitsee, että Saksan tuleva hallitus kannattaa euroalueen omia varoja, jotka suunnataan investointeihin, työllisyyteen ja suhdanteiden tasaamiseen – ei tulonsiirtoihin. Se on jopa valmis korottamaan Saksan EU-jäsenmaksuja. Harakan mukaan Saksa kantaa vastuunsa siitä, että eurooppalainen yhteistyö tuo turvaa tavalliselle kansalaiselle, ja se vastaa hänen mielestään täsmälleen Suomen sosialidemokraattien pitkää EU-linjaa.

Harakka kertoo iloitsevansa myös Saksan linjasta veronkierron vastaisen työn voimistamiseksi.

– Saksan uusi hallitus kannattaa eurooppalaista finanssiveroa. Se kiirehtii EU:n yhteistä veropohjaa ja minimitasoa yritysveroille. Nämä kaikki ovat SDP:n tavoitteita, mutta eivät maistu Sipilän europelkoiselle hallitukselle.

Harakan mielestä Sipilän hallituksen EU-politiikkaa sanelevat yhden prosentin populistit.

– Sipilän hallituksen epäselvä ja epärehellinen politiikka on yhden prosentin populistien sanelemaa. Vaikka Britannian lähtö tuo miljardiaukon EU-budjettiin, hallitus muka tavoittelee alempia jäsenmaksuja – ja samaan aikaa Suomeen lisää rakennerahaa ja maataloustukia. Vaarana on, että Suomi nauretaan ulos neuvotteluista.

Harakan mukaan muu Eurooppa menee eteenpäin täysin piittaamatta pienen maan venkoiluista. Näin Suomi ei pääse mukaan päättämään eurooppalaisesta talouspolitiikasta, puolustuslinjauksista, eikä maahanmuuton hallituista järjestelyistä.

– Odotan Sipilän ja Orpon ilmoitusta, miten Suomen hallitus muuttaa pelokasta EU-politiikkaansa lähemmäs SDP:n rakentavaa linjaa. Millä tavoin Suomi ryhtyy edistämään euroalueen omaa varainkeruuta, rahoitusta ja yhteistä talouspolitiikkaa? Milloin Suomi ryhtyy vihdoin tekemään aktiivisia aloitteita EU:n tulevaisuuden ja samalla Suomen etujen parhaaksi?

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt