Ryysyistä rikkauksiin Venäjän malliin – Näin Vladimir Putin teki omasta kokistaan miljardöörin

Venäjän presidentti on tehnyt entisestä vangista ensin kokkinsa ja sitten monimiljardöörin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin vaikuttui Jevgeni Prigozhinin keittotaidoista ruokaillessaan hänen ravintolassaan vuonna 2001.

Presidentin vierailu oli käsittämätön onnenpotku, joka laukaisi vuosia vankilassa viettäneen ex-rikollisen ja ravintoloitsijan elämän ennennäkemättömään nousukiitoon.

– Kaikki rakastavat ryysyistä rikkauksiin -tarinoita. Niitä, missä pohjalta lähtenyt ihminen raataa henkensä edestä, kestää kohtalon oikut ja voittaa kaikki vaikeudet, päässen lopulta tavoitteeseensa, venäläinen oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyi toteaa.

Hän on julkaissut korruption vastaisen FBK-säätiönsä julkisista lähteistä keräämään materiaaliin perustuvan videon (alla), jossa käydään läpi Jevgeni Prigozhinin tarina vankilakundista Venäjän presidentin kokiksi ja miljardööriksi.

Navalnyin mukaan Vladimir Putin tykästyi henkilökohtaisesti presidenttiä ravintolassaan palvelleeseen Prigozhiniin. Miehestä tuli pikku hiljaa Putinin hovin seremoniamestari. Venäjän mediassa häntä tituleerattiin ”hovinarriksi”.

– Hän kehitteli itse tarjoilut ja myös tarjoili annokset. Vuonna 2003 hän sai tehtäväkseen järjestää Putinin syntymäpäiväjuhlat. Sen jälkeen häntä on kutsuttu aina ”Putinin kokiksi”, Navalnyi toteaa.

Prigozhinin asema presidentin lähipiirissä jatkoi nousuaan. Kokki sai pian vastuulleen virallisten Venäjän johdon juhlien ja suurien kansainvälisten konferenssien tarjoilujen järjestämisen.

Suuri läpimurto rikkauksiin tapahtui, kun presidentin kokin yritys sai vastuulleen toimittaa ruoat kaikkiin Moskovan alueen kouluihin. Tässä vaiheessa Prigozhinista tuli Navalnyin mukaan miljardööri.

Tuottoisat valtion urakat eivät päättyneet kouluihin. Hieman myöhemmin Putinin kokki sai kuin taikaiskusta sopimuksen, joka takasi hänelle yksinoikeuden koko Venäjän armeijan ruokahuollon järjestämiseen. Seuraavaksi tuli sopimus Venäjän hätätilaministeriön kanssa.

– Tässä vaiheessa rahaa tuli jo ovista ja ikkunoista, mutta eihän se riittänyt, joten Putinin kokista tuli julkisten palveluiden tuottaja, Aleksei Navalnyi kertoo.

Jevgeni Prigozhin pääsi järjestämään kaikkien Venäjän varuskuntakaupunkien palvelut.

– Polttoainetoimitukset, lämmitykset, asunnot, julkiset palvelut, sotilasalueiden siivoamisen, korjaukset Navalnyi listaa.

Prigozhinin käsittämätön onni valtion urakoiden kanssa ei ole loppunut vielä tähänkään. Tätä nykyä Putinin kokki vastaa muun muassa kaikista uusista asevoimien rakennushankkeista Ukrainan rajalla.

Aleksei Navalnyin mukaan Jevgeni Prigozhin onkin kohonnut Venäjän armeijan vaikutusvaltaisimmaksi mieheksi heti puolustusministeri Sergei Shoigun jälkeen.

Navalnyin selvitysten mukaan Jevgeni Prigozhin on saanut pelkästään viimeisen viiden vuoden aikana liki 3 miljardin euron edestä sopimuksia Venäjän valtiolta.

Paljastukset eivät pääty Venäjän presidentin suojatilleen järjestämiin valtion hankkeisiin. Navalnyin mukaan Prigozhin pyörittää nimittäin bisnestensä lisäksi ainakin kahta Venäjän pahamaineisista trollitehtaista Pietarissa.

Jevgeni Prigozhinin uskomaton varallisuus näkyy myös hänen elämäntyylissään. Julkisten tietojen perusteella mies omistaa ainakin palatsia muistuttavan talokompleksin Pietarissa helikopterikenttineen ja autohalleineen sekä suuren huvilan Mustallamerellä. Lisäksi hänellä on huvijahti ja yksityislentokone.

Aleksei Navalnyin mukaan presidentin kokin tarina osoittaa, kuinka todelliset menestystarinat syntyvät Putinin Venäjällä.

– Kyse on lähes aina valtion varojen rohmuamisesta ja rahan tekemisestä sellaisilla ihmisillä kuin sotilailla ja koululaisilla.

– Näytimme taas kerran, ettei todellinen vaurauden ja menestyksen lähde nyky-Venäjällä ole aivot, koulutus tai kova työ. Ainoa edellytys on luottamukseen perustuva suhde Venäjän presidenttiin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt