Andreas Norlén. LEHTIKUVA / AFP

Ruotsin puhemies: Puolueilla 48 tuntia aikaa ratkaista ongelma

Ruotsin parlamentin pääministeriäänestys siirtyy perjantaille.

Ruotsissa yritys muodostaa sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen vähemmistöhallitus koki maanantaina kolauksen, kun vasemmistopuolue ilmoitti, ettei voi seistä hallituspohjan takana.
Keskustan ja liberaalien tukema hallituspohja on sopinut tekevänsä vasemmistopuolueen mielestä liian oikeistolaista politiikkaa.

Parlamentin kolmas pääministeriäänestys oli tarkoitus pitää keskiviikkona. Vasemmistopuolueen ilmoituksen jälkeen puhemies Andreas Norlénille jäi kaksi vaihtoehtoa: nimetä pääministerikandidaatti tapahtuneesta huolimatta tai antaa puolueille lisäaikaa neuvotteluille.

Vasemmistopuolue kertoi haluavansa sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfvenistä pääministerin mutta vastustavansa tätä pääministeriäänestyksessä keskustan ja liberaalien kanssa sovittujen asiakysymysten vuoksi.

− Useat puoluejohtajat ovat pyytäneet lisäaikaa neuvotteluilleen, muun muassa sosiaalidemokraattien Stefan Löfven ja vasemmistopuolueen Jonas Sjöstedt. Lähtökohtani on, että olen antanut prosessille jo paljon aikaa, Andreas Norlén sanoi maanantaina lehdistötilaisuudessa  SVT:n mukaan.

− Olen hyvin kriittinen sen suhteen, että tällä hallituspohjalla ei ole tarpeeksi tukea. Uskon, että Ruotsin kansalaiset alkavat olla hyvin väsyneitä, Norlén sanoo.

Andreas Norlén kertoo antavansa puoluejohtajille ”48 tuntia aikaa ratkaista ongelma”. Alun perin keskiviikolle suunniteltu pääministeriäänestys siirtyy perjantaille. Puhemies Norlén kertoo keskiviikkona, kenet nimittää pääministeriehdokkaaksi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt