15-vuotias poika kuoli reilu viikko sitten ammuskelussa malmölaisessa pizzeriassa . TT / LEHTIKUVA / JOHAN NILSSON

Ruotsin poliisit varoittavat Suomea – IL: ”Herätkää nyt”

Ruotsalaispoliisien mukaan jengirikollisuutta pitäisi ehkäistä ennalta.

Ruotsalaispoliisit kertovat Iltalehden haastattelussa jengirikollisuudesta ja ongelmalähiöistä sekä varoittavat Suomea tällaisesta kehityksestä. Göteborgin ongelmallisimmiksi luokitelluissa lähiöissä työskentelevät poliisit Emelie Tjäder ja Kalle Johansson kertovat IL:lle poliisiin kohdistuvasta väkivallasta ja uhkailusta ja ongelma-alueilla vallitsevasta vaikenemisen kulttuurista, jonka vuoksi rikokset eivät ratkea.

Ruotsin Poliisijärjestön lännen alueen puheenjohtaja Katharina von Sydowin mukaan Ruotsin suuri virhe on ollut se, ettei merkkejä jengirikollisuuden kehityksestä ole otettu riittävän vakavasti.

– Alueilla, joiden asukkailla on matalampi sosioekonominen status ja joissa työttömyysaste on korkea, voi olla vaikea löytää omaa paikkaansa yhteiskunnassa, von Sydow toteaa IL:lle.

Emelie Tjäder ja Kalle Johansson kehottavat Suomea ryhtymään ajoissa toimiin, jotta alueet eivät pääsisi eriytymään voimakkaasti toisistaan. Poliisien mukaan tämä vaatisi panostuksia kouluihin ja sosiaalipalveluihin, jotta syrjäytymiseen ja huumeongelmiin voidaan puuttua ajoissa. Heidän mukaansa ongelmien ehkäisy ennalta on huomattavasti helpompaa kuin niiden korjaaminen.

Hisingenin aluepäällikkö Jörgen Thorén muistuttaa puolestaan Suomea huumerikollisuuteen puuttumisesta.

– On tärkeää kaikin tavoin estää segregaatiota. Toinen suuri kasvualusta jengirikollisuudelle on syntynyt huumekaupasta. Näihin ongelmiin täytyy puuttua ajoissa.

Suomen Poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne toteaa ruotsalaisten kollegojen viestin olevan selvä – rikollisjengeille ei saisi antaa valtaa.

–  Sitä he meille sanovat, että herätkää nyt, teillä on ennaltaehkäisevää pelivaraa, ettei käy sitten niin kuin Ruotsissa, että jälkijättöisesti täytyy laittaa aivan valtavia satsauksia, Rinne sanoo.

LUE MYÖS:

Jo sata räjähdystä vuodessa – mitä Ruotsissa tapahtuu?

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt