Ulf Kristersson. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Ruotsin kokoomusjohtaja Venäjästä: Nyt ei ole puheiden aika

Pohjoismaiden on ajettava tiukkaa Venäjä-linjaa, Ulf Kristersson sanoo.

Ruotsin maltillisen kokoomuksen eli moderaattien puheenjohtaja Ulf Kristersson ottaa lauantaisessa Facebook-päivityksessään vahvasti kantaa Venäjän opposition ja Aleksei Navalnyin vapauttamista vaativien mielenosoitusten puolesta. Kristersson haluaa Ruotsin ottavan johtavan roolin Venäjän opposition tukemisessa, ja kutsuu myös muut pohjoismaat mukaan samaan rintamaan.

Kristersson on paitsi puolueensa puheenjohtaja, myös Ruotsin valtiopäivien ulkoasiainvaliokunnan jäsen.

Päivityksessään Kristersson kuvailee mielenosoituksia vastareaktioksi Venäjän hallinnossa levinneelle korruptiolle. Aleksei Navalnyi on onnistunut todistamaan ”kuinka Vladimir Putin ja hänen liittolaisensa järjestelmällisesti varastavat Venäjän kansalta”, Kristersson kirjoittaa.

–  Nyt Ruotsin on otettava johtava rooli Venäjän demokraattisen opposition tukemisessa ja luotava painetta Venäjän hallintoa kohtaan. Yhdessä pohjoismaisten ja baltialaisten naapureidemme kanssa meidän on ajettava hyvin voimakasta eurooppalaista vastausta, Kristersson sanoo.

–  Venäjän johtoon kohdistuvia pakotteita kaivataan – Venäjän kansalta varastetut rahat eivät saa levitä ympäri Euroopan.

–  Nyt ei ole suurten puheiden, vaan periaatteistaan kiinni pitävän poliittisen johtajuuden aika, Kristersson toteaa, ja kertoo järjestävänsä Venäjän oppositiota tukevan sähköisen mielenosoituksen alkavalla viikolla.

Moderaatit ovat Ruotsin valtiopäivien toiseksi suurin puolue, ja Kristersson on siten potentiaalinen pääministeriehdokas vuoden 2022 valtiopäivävaaleissa.

–  Kyse ei ole pelkästään Venäjän kansan puolustamisesta, vaan koko Euroopan rauhan ja vapauden vaalimisesta, hän päättää.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt