Asiakkaita ostoksilla Food Market Herkussa Helsingissä ennen joulua. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Ruokakaupat yhä vahvassa kasvussa

Tukkukaupan liikevaihto väheni edelleen marraskuussa vuodentakaiseen verrattuna.

Tilastokeskuksen mukaan koko kaupan työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi marraskuussa 0,8 prosenttia vuodentakaisesta. Edellisestä kuukaudesta kasvua oli kausitasoitettuna 0,5 prosenttia.

Myynnin määrä, josta hintojen muutoksen vaikutus on poistettu, nousi marraskuussa vuodentakaisesta 2,4 prosenttia ja edellisestä kuukaudesta 0,8 prosenttia.

Liikevaihto kasvoi marraskuussa kaikilla kaupan päätoimialoilla tukkukauppaa lukuun ottamatta. Tukkukaupan liikevaihto on vähentynyt koko vuoden, ja marraskuussa laskua kertyi vuodentakaisesta vajaat kolme prosenttia. Myynnin määrä kuitenkin jäi lähes vuodentakaiselle tasolle. Tukkukauppa on liikevaihdoltaan kaupan suurin toimiala.

Vähittäiskaupan työpäiväkorjattu liikevaihto puolestaan on kehittynyt myönteisesti toukokuusta alkaen päivittäis- ja tavaratalokaupan vahvan kasvun ansiosta. Marraskuussa vähittäiskaupan liikevaihto kasvoi vuodentakaisesta 7,1 prosenttia ja myynnin määrä 7,9 prosenttia.

Päivittäistavarakaupassa liikevaihto kasvoi 9,2 prosenttia vuodentakaisesta ja tavaratalokaupassa 7,4 prosenttia.

Erikoiskaupassa liikevaihdon kehitys vuodentakaisesta on Tilastokeskuksen mukaan viime kuukausina hieman hidastunut kesän elpymisen jälkeen. Marraskuussa kasvu kuitenkin piristyi jälleen yli kolmeen prosenttiin, ja myynnin määrä kasvoi lähes viisi prosenttia.

Autokaupan liikevaihto kasvoi marraskuussa vuodentakaisesta 1,7 prosenttia ja myynnin määrä 0,5 prosenttia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt