X
SULJE MAINOS
Pfizerin koronavirusrokotetta. LEHTIKUVA / AFP Thomas Kienzle

Rokote suojaakin muunnoksilta – ”Erittäin hyviä uutisia”

Pfizerin koronarokote tepsii myös Britannian ja Etelä-Afrikan variantteja vastaan.

Tuoreiden tutkimusten perusteella Pfizerin koronavirusrokote suojaa yllättävänkin tehokkaasti kahdelta vaarallisena pidetyltä virusmuunnokselta.

Qatarin ja Israelin rokotehankkeiden mukaan rokote ehkäisee keuhkokuumetta ja kuolemanriskiä myös Britannian B.1.1.7- ja Etelä-Afrikan B.1.351-muunnoksen osalta.

Britannian variantti leviää aiempaa herkemmin ja lisää kuolleisuutta, mutta Etelä-Afrikan virusmuunnoksen on arvioitu väistävän ainakin tiettyjen rokotteiden luomaa suojavaikutusta.

London School of Hygiene and Tropical Medicine -yliopiston tutkija Annelies Wilder-Smith pitää uusia tietoja erittäin hyvinä uutisina.

– Voimme nyt sanoa, että tätä rokotetta voi käyttää huolestuttavien virusmuunnosten leviämisestä huolimatta, Wilder-Smith sanoo New York Timesille.

Qatarissa kerätyn 200 000 henkilön aineiston perusteella rokote suojasi 87–89,5-prosenttisesti Britannian muunnokselta, jos henkilö oli saanut kaksi rokoteannosta. Etelä-Afrikan variantin osalta luku oli 72,1–75 prosenttia. Qatarissa helmi–maaliskuussa noin puolet tartunnoista oli eteläafrikkalaista ja 44,5 prosenttia brittimuunnosta.

Prosenttiosuus sisältää myös lievät infektiot. Kaikkien muunnosten osalta rokote antoi 97,4-prosenttisen suojan ja sataprosenttisen suojan B.1.1.7- ja B.1.351-muunnosten aiheuttamalta vakavalta taudinkuvalta.

Israelissa 230 000 henkilön aineiston perusteella suojavaikutus oli yli 95-prosenttinen. Yhden annoksen havaittiin ehkäisevän kuolemanriskiä 77-prosenttisesti ja kahden annoksen 96,7-prosenttisesti.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt