Kerrostaloja rakenteilla Helsingin Kalasatamassa lokakuussa. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

RL: Uusien asuntojen myynti sijoittajille kasvanut nopeasti

Kuluttajamyyntiin tulevien omistusasuntojen aloituksia on vähennetty viime vuoden lopulta alkaen.

Rakennuslehden markkinakatsauksen mukaan uusien asuntojen kauppa kasvoi pääkaupunkiseudulla huhti-lokakuussa vuodentakaisesta 27 prosenttia.

Kauppalukuja selittävät katsauksen mukaan rakennusliikkeiden tekemät nippukaupat. Kuluttajamyynnissä olleita, valmistumisvaiheessa olevia tai valmiita asuntoja on myyty isoissa erissä sijoittajille.

Sen sijaan rakennusliikkeiden kuluttajamyyntiin tuleva omistusasuntotuotanto eli niin sanottu gryndituotanto on vähentynyt. Rakennusliikkeet ovat korvanneet gryndialoitusten vähenemistä sijoittajille myytävien kokonaisten vuokrakohteiden rakentamisella.

Gryndiasuntojen aloitukset ovat vähentyneet huhti-lokakuussa vuodentakaisesta 25 prosenttia. Käänne alaspäin tapahtui viime vuoden lopulla.

Pääkaupunkiseudulla on myynnissä 4975 rakenteilla olevaa tai valmista uutta asuntoa. Se on katsauksen mukaan mukaan erittäin paljon, 68 prosenttia yli kymmenen vuoden keskiarvotason.

Valmiit asuntoja on pääkaupunkiseudulla myymättä vain 466, mikä on katsauksemn mukaan vähän markkinan kokoon suhteutettuna, vain 9,7 prosenttia tarjonnasta.

Katsauksessa arvioidaan, että valmiiden asuntojen myyntivaraston koossa ei ole näkyvissä lähitulevaisuudessa isoa muutosta, mikäli korkotaso ja asuntosijoittajien aktiivisuus säilyvät nykyisellään.

Helsingin asunnot kallistuivat 5,4 prosenttia vuodessa. Espoo–Kauniainen-alueella asuntohinnat nousivat 1,1 prosenttia, mutta laskivat Vantaalla 4,4 prosenttia.

Helsingissä sääntelemätön uusi asuntoneliö maksaa keskimäärin 7850 euroa. Espoo–Kauniainen-alueella asuntoneliöstä pyydetään 5545 euroa ja Vantaalla 4764 euroa.

Katsaus koskee Helsinkiä, Espoota, Vantaata ja Kauniaisia. Näissä kaupungeissa uusien asuntojen osuus koko asuntokaupasta on jo 28,9 prosenttia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt