Alkoholijuomien anniskelu on sallittu kello 9-22 välisenä aikana. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Ravintolat avataan maanantaina

Ravintolat ja kahvilat avataan tietyin rajoituksin koko maassa 1. kesäkuuta.

Tuolloin tulee voimaan laki tartuntatautilain väliaikaisesta muuttamisesta. Laki on voimassa 1.6.–31.10.  Tasavallan presidentti vahvisti lain perjantaina.

Valtioneuvoston on säännöllisesti arvioitava, ovatko lain ja asetuksen rajoitukset eri alueilla välttämättömiä tartuntataudin leviämisen estämiseksi.

Väliaikaisten rajoitusten yhtenä tavoitteena on, että ravitsemistoiminnassa kehitetään omaehtoisiin toimenpiteisiin ja suunnitelmiin perustuvia toimintamalleja, joilla tartuntataudin leviäminen ravitsemisliikkeissä estettäisiin, kun rajoituksia asteittain puretaan.

Ravitsemisliikkeet voivat 1.6. alkaen olla auki kello 6-23 välisenä aikana.

Alkoholijuomien anniskelu on sallittu kello 9-22 välisenä aikana. Jos asiakas on ostanut alkoholijuomansa ennen kello 22:ta, juoman nauttiminen on sallittua kello 23:een eli sulkemisaikaan saakka.

Ravitsemisliikkeen asiakkaiden enimmäismäärä on sisätiloissa rajattu puoleen normaalista.

Lisäksi ravitsemisliikkeet velvoitetaan noudattamaan hygieniaan liittyviä erityisiä vaatimuksia ja huolehtimaan asiakkaiden välisen riittävän etäisyyden ylläpitämisestä.

Ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla pitää olla oma istumapaikka. Asiakkaat voivat kuitenkin noutaa ostoksensa itse esimerkiksi tiskiltä.

Asiakkaat eivät saa kuitenkaan annostella ruokaa ja juomaa itse esimerkiksi ns. buffetpöydästä.

Ravitsemisliikkeiden on laadittava suunnitelma siitä, miten liike toteuttaa edellä mainitut rajoitukset ja velvoitteet. Toteuttamista koskeva kuvaus ja suurin sallittu asiakasmäärä on pidettävä asiakkaiden nähtävillä.

Hallituksen mukaan rajoitukset ovat edelleen perusteltuja, koska käytettävissä olevat kansainväliset ja Suomesta saadut tiedot viittaavat siihen, että ravitsemisliikkeiden tilat ovat riski tartunnan leviämiselle.

Koronavirus leviää ensisijaisesti pisaratartuntana, mutta taudille voi mahdollisesti altistua myös hengittämällä ilman aerosolihiukkasia. Tauti voi siten tarttua ravitsemisliikkeessä asiakkaiden fyysisen läheisyyden takia.

Asiakkaiden välistä etäisyyttä ja sijoittelua koskevat ravitsemistoiminnan rajoitukset perustuvat siihen, että niiden avulla vähennetään tartuntariskiä avattaessa ravitsemusliikkeiden toimintaa asteittain.

Ravintolat ja kahvilat ovat koronavirusepidemian aiheuttamissa poikkeusoloissa olleet suljettuina asiakkailta 4.4. alkaen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt