Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kehottaa muuttamaan kotimaista suhtautumista ravintola-alaan. Hänen mukaansa ala tulisi nähdä elinkeinotoimintana eikä vain anniskeluna.
Pentikäinen viittaa ravintoloitsija Tuula Railonkosken haastatteluun Helsingin Sanomissa. Railonkoski arvioi alan selviävän koronakriisistä ehkä kesäterassien avulla, jos sää pysyy suotuisana. Syksyn tilannetta on vielä liian varhaista arvioida.
Happy Hour Restaurants -yhtiöön kuuluvia Storyvilleä ja Rymy-Eetua ei ole voitu avata kannattavuussyistä, sillä anniskelu on rajattu toistaiseksi vain iltakymmeneen.
– Määräyksellä onnistutaan tappamaan yöravintolat, sillä niiden prime time on kello 23:n ja aamukolmen välillä. Ei kaikilla yrittäjillä ole seitsemän kuukauden säästöjä turvana, eikä mahdollisuutta lainaan, Railonkoski sanoo HS:lle.
Railonkosken kanssa alalla toimiva Tarja Palomäki hämmästelee ravintola-alan sijoittamista sosiaali- ja terveysministeriön (STM) alaisuuteen. Palomäki huomauttaa, että liiketoiminnan sijasta ministeriön ydinosaamiseen kuuluu anniskelun sääntely.
– Ravintola-ala ei ikinä tule Suomessa kukoistamaan, ellei sitä siirretä STM:stä muiden alojen joukkoon eli työ- ja elinkeinoministeriöön, Tarja Palomäki sanoo.
Tärkeä näkökulma. "Ravintola-ala ei ikinä tule Suomessa kukoistamaan, ellei sitä siirretä STM:stä muiden alojen joukkoon TEM:öön." Ala pitää nähdä elinkeinotoimintana eikä vain anniskeluna. #yrittäjät https://t.co/EMVw0UhAWm
— Mikael Pentikäinen (@jmpentikainen) June 1, 2020