X
SULJE MAINOS
Ranskan ja Australian väliset sukellusvenekaupat peruuntuivat. LEHTIKUVA / AFP Brendan Esposito

Ranskan diplomaatti: Maanpetoksen tunne on vahva

Suurlähettilään mukaan Ranskalle uskoteltiin hankkeen toteutumista 1,5 vuoden ajan.

Ranskan Australian suurlähettiläs Jean-Pierre Thebaultin mukaan Ranskaa ei varoitettu millään tavalla etukäteen sukellusvenekauppojen perumisesta tai selän takana käydyistä neuvotteluista, kertoo The Guardian. Hänen mukaansa julkitulleiden kiistämättömien tietojen valossa asiaa oli valmisteltu 1,5 vuoden ajan.

– Voin vain sanoa, että maanpetoksen tunne on hyvin vahva, Thebault muotoilee.

Suurlähettilään mukaan Ranskaa ei vain jätetty tarkoituksella pimentoon, vaan maalle uskoteltiin samaan aikaan että sukellusveneohjelmasta halutaan menestys ja kahdenvälisen kumppanuuden symboli. Vielä kesäkuussa Australian pääministeri Scott Morrisonin vieraillessa Pariisissa presidentti Emmannuel Macron julisti toimitettavien sukellusveneiden vahvistavan Australian asemaa.

Nyt uskotaan, että Morrison keskusteli muutamaa päivää myöhemmin trilateraalitapaamisessa Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin ja Britannian pääministeri Boris Johnsonin kanssa myös sukellusvenekaupoista, jotka johtivat lopulta 56 miljardin euron arvoisen kaupan purkuun Ranskan kanssa.

Thebaultin mukaan tapahtuneella voi olla syvät ja pitkäaikaiset jäljet Australian ja Ranskan väliseen suhteeseen, mutta ystävien ja liittolaisten kohtelu tullaan muistamaan muutenkin pitkään.

– Me emme puhu tavanomaisista sopimuksista, puhumme strategisesta kumppanuudesta jossa Ranska jakoi valtiollisia sotilassalaisuuksia Australian kanssa ja oli sitoutunut itsenäisen tuotannon luomiseen Australiassa heidän määrittelemiensä standardien mukaan, hän sanoo.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt