X
SULJE MAINOS
Auton- ja kaupunginvaloja sateisena iltana. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Rankka syytös: Autoilija tekee nyt isoa riskiä tällä tavalla

Liikenneturvan mukaan ilta- ja aamuhämärässä näkee autoja, joissa valoja ei ole lainkaan käytössä.

Liikenneturva muistuttaa sivuillaan ajovalojen oikeasta käyttämisestä.

– Syksyn edetessä lisääntyvä pimeys vaatii kunnolliset ajovalot. Jos näkyvyys on huonontunut esimerkiksi sumun tai vesisateen takia, on ajo- ja takavaloja käytettävä myös päivällä.

Liikenneturva muistuttaa, että on kuljettajan vastuulla varmistaa auton valojen kunto ja oikea käyttö.

Liikenneasiantuntija kehottaa varmistamaan, että myös takavalot palavat.

– Ilta- ja aamuhämärässä liikenteessä näkee autoja, joissa ei pala valot ollenkaan tai vain etuvalot ovat päällä. Autojen päiväajovalotoiminto voi olla yksi syy takavalojen palamattomuuteen. Päiväajovalot kytkeytyvät päälle, kun valoa on auton automatiikan mielestä tarpeeksi. Joissakin automalleissa takavalot eivät pala automaattisesti, jos käytössä on päiväajovalotoiminto. Näkyvyys voi olla heikko myös päivisin usvan tai tihkusateen takia, eivätkä päiväajovalot ole silloin riittävät, sivuilla todetaan.

Yhteyspäällikkö Marko Niemisen mukaan autoilijan on tunnettava oman kulkupelinsä toiminta.

– Ohjekirjan lukemisen lisäksi kannattaa kokeilla ja katsoa ennen liikkeellelähtöä, miten valokatkaisijan eri valinnat vaikuttavat valojen toimintaan, Liikenneturvan Marko Nieminen toteaa.

Hämärässä havaintojen teko on hankalampaa kuin valoisalla, Liikenneturva muistuttaa. Kaukovaloja on hyvä käyttää aina, kun se muita häikäisemättä on mahdollista ja tieosuus ei ole valaistu.

– Pimeys on syytä huomioida myös ajonopeudessa. Tarvittaessa ajonopeutta tulee alentaa, jotta kuljettajalle jää aikaa havainnoida ja toimia.  

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt