Arkistokuva. LEHTIKUVA / ILKKA RANTA

Raakaöljyn hintaennustetta on hieman nostettu

Ennakkotietojen mukaan Opec liittolaisineen keskustelee marraskuun lopulla tuotantorajoitusten jatkamisesta ensi maaliskuusta eteenpäin.

Öljy- ja biopolttoaineala ry kertoo, että lokakuun energiakatsauksessaan EIA ennustaa Brent-raakaöljylaadun hintakeskiarvon olevan tänä vuonna 52 dollaria barrelilta ja ensi vuonna 54 dollaria barrelilta. Kuluvan vuoden ennuste on noussut yhden dollarin ja ensi vuoden ennuste kaksi dollaria edelliskuukaudesta.

Yhdysvaltalaisen raakaöljyn viitelaadun WTI:n hintakeskiarvon ennustetaan olevan tänä vuonna noin kolme dollaria ja ensi vuonna kolme ja puoli dollaria barrelilta Brent-raakaöljyä alhaisemmalla tasolla.

Ennakkotietojen mukaan Opec liittolaisineen keskustelee kokouksessaan 30. marraskuuta tuotantorajoitusten jatkamisesta maaliskuusta 2018 eteenpäin. Tuotannonrajoitusten mahdollisen jatkon pituus riippuu öljymarkkinoiden kehittymisestä, mutta vähintään kolmen kuukauden jatkoa on väläytelty.

Tänä vuonna Brent-raakaöljyn hinta oli toukokuun loppupuolelle asti 50-55 dollarin välillä barrelilta. Toukokuussa sovittujen tuotannonrajoitusten jälkeen hinta alkoi laskea ja oli kesäkuun puolivälissä alhaisimmillaan noin 45 dollaria barrelilta.

Hinta nousi vähitellen syyskuun loppuun mennessä noin 59 dollariin barrelilta eli korkeimmalle tasolle kahteen vuoteen. Lokakuun aikana raakaöljyn hinta on liikkunut noin 56 dollarissa barrelilta.

Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n lokakuun öljymarkkinaraportissa öljyn kysynnän kasvuennuste pysyi ennallaan 1,6 miljoonassa barrelissa päivässä, ja kysyntä tänä vuonna olisi 97,7 miljoonaa barrelia päivässä.

Keskeisten öljytuotteiden maailmanmarkkinahinnat ovat olleet Öljy- ja biopolttoaineala ry:n mukaan laskussa. Bensiinin maailmanmarkkinahinta oli lokakuun puolivälissä noin 565 dollaria tonnilta ja dieselöljyn noin 530 dollaria tonnilta. Kevyen polttoöljyn maailmanmarkkinahinta oli noin 500 dollaria tonnilta ja raskaan polttoöljyn maailmanmarkkinahinta noin 315 dollaria tonnilta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt