Verkkouutiset

”Putinismin ytimessä ovat katkeruus ja kostonhimo”

Venäjän presidentin psyykeä kaihertaa Natalia Antonovan mukaan Neuvostoliiton hajoamisen trauma.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain turvallisuusviranomaiset paljastivat viime joulukuussa liittovaltion tietojärjestelmiin kohdistuneen poikkeuksellisen laajan ja pitkäkestoisen kyberhyökkäyksen, jonka jäljet johtivat Venäjälle. Venäjän tiedetään myös pyrkineen mustamaalaamaan sittemmin presidentiksi valittua demokraattiehdokas Joe Bidenia tämän kampanjan aikana ja heikentämään amerikkalaisten luottamusta kansallisiin instituutioihinsa.

Venäjän Yhdysvaltoihin kohdistamissa toimissa on julkisiin lähteisiin perustuvaan niin sanottuun OSINT-tiedusteluun erikoistuneen toimittaja Natalia Antonovan mukaan kyse geopolitiikasta, mutta myös Neuvostoliiton suuruuden aikoja yhä haikailevan presidentti Vladimir Putinin mielenmaisemasta.

– Useimmat amerikkalaiset näkevät Putinin sarjakuvamaisessa hengessä, yleensä jonkinlaisena mystisenä ”KGB:n vakoojamestarina”. Putinin ura KGB:ssä ei ollut sen enempää hohdokas kuin myöskään merkittävä. Nykyisin hän on vain katkeruuden ja imperialistisen nostalgian taakkaa kantava vanhahko mies – taakkaa, jota myös moni hänen maanmiehistään kantaa, Antonova kirjoittaa Foreign Policy -lehdessä.

Se, että Yhdysvallat julistautui kylmän sodan voittajaksi, on ollut hänen mukaansa omiaan vain syventämään monen venäläisen kokemaa traumaa ja siten osaltaan ruokkinut revansismia, joka tarjoaa otollisen kasvualustan putinismille.

– Putin ei ole ainoa, joka potee putinismia. Putinismi on kokonainen ajattelumalli, poliittinen ideologia, joka perustuu venäjän eliittien kannalta rahallisiin palkintoihin siitä, että he pysyvät lojaaleina Kremlille. Tavallisille venäläisille putinismi merkitsee tilintekoa, mahdollisuutta olla ylpeä maastaan vielä kerran, hän toteaa.

Fantasia USA:n hajoamisesta

Ennen vuonna 1991 tapahtunutta lopullista luhistumistaan Neuvostoliitto oli ollut hauras valtio jo usean vuoden ajan. Nyt Putin näkee Antonovan mukaan Yhdysvalloissa samankaltaisia haurauden merkkejä.

– Muistettakoon esimerkiksi, että Venäjän presidentti pitää Netflixin House of Cards -sarjaa uskottavana kuvauksena USA:n politiikasta. Se ei vain vahvista Putinin kielteisimpiä käsityksiä USA:n poliittisesta järjestelmästä, vaan myös osoittaa, kuinka helposti Yhdysvallat on horjutettavissa, Antonova sanoo.

– Jos USA:n instituutiot ovat niin huteria kuin suosittu tv-sarja antaa ymmärtää, on loogista uskoa, että Yhdysvalloilla on oma vuotensa 1991 pian edessä. Siihen kenties tarvitaan vain pieni tönäisy, ja sellaisen antamista Putin ei varmasti torjuisi.

Vaikka Putinin vihamielistä asennetta ei Antonovan mukaan ole syytä jättää huomiotta, siihen pitää suhtautua realistisesti. Venäjän keinot ovat hänen mukaansa todellisuudessa rajalliset, eikä Putinin fantasioita kannata tarpeettomasti pönkittää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)