Pohjois-Korean kansanarmeijan sotilaita "rauhanmarssilla" Pjongjangissa. / Ed JONES / AFP - LEHTIKUVA

Pohjois-Korean työväenpuolueen jäseneksi? 400 euroa, kiitos

Osa kokee työväenpuolueen jäsenyyden tuovan mukanaan kunniaa ja arvovaltaa.

Työväenpuolueen jäsenyydestä kerätään Pohjois-Koreassa yhä useammin kookkaita lahjuksia. Puolue juhli keskiviikkona perustamisensa vuosipäivää.

– Jäsenyyksiä ostetaan usein ”valtion tukemisen” verukkeella. Eräs noin 40-vuotias mies antoi virkailijalle kolme sikaa ja kaksi tonnia maissia, jotta hänelle myönnettäisiin puoluekirja lokakuun 10. päivänä, DailyNK-sivuston paikallislähde kertoo.

– Mies sai tästä hyvästä todistuksen, jonka mukaan hän on ”sitoutunut isänmaanystävä”.

Suurin osa pohjoiskorealaisista ei ole kiinnostunut puoluejäsenyydestä, sillä se voi rajoittaa henkilön taloudellista vapautta. Paikallisten yritysten kerrotaan myös välttävän työväenpuolueen jäsenten palkkaamista. Osa silti kokee puoluekirjan tuovan mukanaan kunniaa ja arvovaltaa.

Kyseisen miehen kerrotaan vaurastuneen maan johtaja Kim Jong-unin valtakaudella tehtyjen reformien kautta, jotka ovat avanneet tiettyjä osia taloudesta markkinataloudelle.

– Hän koki, ettei ollut menestynyt elämässään, koska ei ollut vielä päässyt työväenpuolueen jäseneksi. Vasta puoluejäsenen titteli tekisi hänestä ”kunnon ihmisen”, lähde selostaa.

Mies ei ollut aiemmin kuullut, että puoluejäsenyyksiä voi myös ostaa lahjuksilla.

– Hän oli kuluttanut kaiken energiansa töissä. Sitten hän ymmärsi, että rahalla voi avata kaikki haluamansa ovet elämässä.

Miehen maksamien lahjusten arvo on noin 430 euroa. Loikkarien mukaan puoluejäsenyys maksoi 1990-luvulla noin 260 euroa, eli kahden riisitonnin verran. Jäsenyyden kerrotaan halventuneen 2000-luvun alusta lähtien.

– Mies ei ilmeisesti tiennyt asioiden muuttuneen. Ovela puoluevirkailija todennäköisesti ymmärsi hänen epätoivonsa ja hyödynsi hänen tietämättömyyttään, toinen lähde kertoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt