Jari Ronkainen. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

PS:n Jari Ronkainen: Naisille kutsunnat ja kansalaispalvelus

Kansanedustajan mukaan katastrofeihin on syytä varautua.

Perussuomalainen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Jari Ronkainen on huolissaan kansalaisten kriisiosaamisesta.

Ronkainen esittää lääkkeeksi naisten kutsuntoja ja kansalaispalvelusta.

Hänen mielestään katastrofeihin on syytä varautua. Ei pelkästään sotaan, vaan myös esimerkiksi luonnonkatastrofeihin tai yhteiskunnallisiin mullistuksiin.

– Jokaisen meistä tulisi katsoa peiliin ja kysyä itseltämme, onko meillä tarvittavat taidot selviytyä kriisitilanteessa. Mitä tehdä, jos sähköt ei toimi ja vesi ei juokse? Jos käytettävänä on vain puukko, onko meillä sellaiset selviytyjän taidot, joilla saada aikaan suojaa, lämpöä ja ravintoa.

Puolustusvoimissa opetellaan näitä tuiki tärkeitä taitoja, mutta vain osa väestöstä käy varusmiespalveluksen.

– Olenkin huolissani nuoremmista ikäluokista, jotka ovat entistä enemmän eriytyneet luonnosta ja perusraaka-aineiden tuotannosta. Jos kriisi koittaisi nyt, en uskalla olettaa, että pärjäisimme yhtä hyvin kuin edellisissä koitoksissa.

– Ehdotankin, että kutsunnat laajennettaisiin koskemaan kaikkia kansalaisia, sukupuoleen katsomatta. Reserviläisliitto on tehnyt vastaavan ehdotuksen viikonloppuna.

Ronkainen esittää sen lisäksi, että varusmies- ja siviilipalveluksen rinnalle otettaisiin erityisesti naisille suunnattu muutaman kuukauden mittainen kansalaispalvelus.

– Kansalaispalveluksessa opeteltaisiin katastrofivalmiuksia ja kriittisiä taitoja, kuten avotulen tekemistä, suojan rakentamista ja ruoan valmistusta siten, että koko kansa pystyisi varautumaan kriisin kohdatessaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt