Veikko Vallin. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

PS-edustaja: Hallitus pyrkii tekemään konkurssien Euroopan ennätystä

Kansanedustajan mukaan hallitus haluaa tukea kilpailijamaita ennemmin kuin suomalaista yrittäjää.

Eduskunta hyväksyi perjantaina kolmannen niin sanotun kustannustukipaketin yrityksille koronan aiheuttamien vaikeuksien hoitoon. Perussuomalaiset yritti vastalauseessaan parantaa yritystukipaketin ehtoja etenkin pienimpien yritysten osalta.

Puolue vaati, että koska pienimmät yritykset jätettiin aikaisemmissa kustannustuissa hallituksen toimesta tukien ulkopuolelle, ne voisivat nyt taannehtivasti hakea tukea.

– Olisi ollut oikeudenmukaista, että hallitus mahdollistaa aiempien kustannustukien tukikausien ajalta uuden haun siten, että ne, joiden laskennalliset tuet jäivät alle 2 000 euron, tai liikevaihto jäi alle 60 000 euron rajan, voisivat saada korvauksia taannehtivasti, perussuomalaisten kansanedustaja, talousvaliokunnan jäsen Veikko Vallin summaa.

Hallitus ei kuitenkaan hyväksynyt tätä esitystä ja äänesti sen nurin. Pienimmät yritykset jäävät siis kuluneen koronavuoden osalta nuolemaan näppejään.

– Alkaa näyttää siltä, että tämä pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus pyrkii tekemään konkurssien Euroopan ennätystä. Aikaisempien kustannustukien hakukriteerit tehtiin tarkoituksella tai osaamattomuuden takia liian vaikeiksi. Siitä seurasi, että yli 70 prosenttia yrityksistä, jotka hakivat tukea koronasta johtuvaan ahdinkoonsa, jäivät ilman tukea, Vallin kritisoi.

Vallin lisää, että moni yritys jätti hakematta tukea, koska huomasi kriteerit itselleen mahdottomiksi. Hänen mukaansa moni ennen koronaa taloudeltaan terve yritys sai tukea vain kymmenen prosenttia siitä, mitä olisi tarvinnut selviytyäkseen.

– Sanna Marinin hallitus viittasi kintaalla meidän muutosvaatimuksillemme jo aikaisemmissa kustannustukipaketeissa, jotka jo silloin huomasimme kelvottomiksi. Erityisesti keskusta suhtautui ylimielisesti esityksiin, ja jopa piikitteli perussuomalaisia esityksistä, jotka olisivat tukeneet kaikkein heikoimmassa asemassa olevia yrityksiä.

Vallin huomautti, että viimepäivien tietojen mukaan Suomi on kaikista EU-maista lähes heikoiten tukenut omia yrityksiään suhteessa bruttokansantuotteeseen. Eniten yrityksiään ovat tukeneet sellaiset maat, kuten Espanja, Ranska, Italia ja Kreikka.

– Eikö olekin hämmentävä tieto. Tämä on EU-komission tilastoista saatua faktaa. Suomi on antamassa miljardeja koronatukea juuri näille maille. Pääministeri Sanna Marin totesi, että Suomen pitää tukea Etelä-Euroopan maita avokätisesti miljardien eurojen lahjoituksilla elpymispaketin kautta, koska olemme niin vauras maa.

– Hallitukselle kilpailijamaiden tukeminen näyttää tulevan ennen oman maan pienyrittäjiä. Tämä on vihervasemmistolainen ja keskustalainen linjaus, toteaa Vallin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt