Koronatestausasema Tukholmassa. LEHTIKUVA / AFP Claudio Bresciani

Professori: Nämä olivat Ruotsin suurimmat virheet

Viranomaiset vähättelivät koronan uhkaa, Björn Olsen sanoo.

Ruotsin kansanterveysvirasto vähätteli aluksi koronaviruksen uhkaa, sanoo professori Björn Olsen. Tosin kuin naapurimaat, Ruotsi ei myöskään ollut epidemiaa varten riittävästi varautunut, Olsen arvostelee Expressenin haastattelussa.

Uppsalan yliopiston infektiotautien professori Olsen tunnetaan kansanterveysviraston ja valtionepidemiologi Anders Tegnellin kriitikkona.

Haastattelussa Olsen luettelee kansanterveysviraston kolme suurinta virhettä epidemian aikana. Koronavirukseen on tähän mennessä Ruotsissa sairastunut yli 657 300 ihmistä, ja tauti on vaatinut 12 826 kuolonuhria.

– Ensimmäinen virhe oli, että kansanterveysvirasto ei aluksi ymmärtänyt, että tästä tulee pandemia. Tautia vähäteltiin aluksi, Olsen sanoo.

– Toiseksi, Ruotsilla ei ollut kunnon pandemiasuunnitelmaa, jolloin tähän olisi voitu varautua paremmin hankkimalla esimerkiksi suojavarusteita.

– Naapurimaat onnistuivat joko nopeasti hankkimaan näitä, tai sitten heillä jo oli huoltovarmuusvarastoissa suojavarusteita.

– Kolmas suuri virhe oli, että koko kevään ja kesän aikana ei myönnetty oireettoman tartunnan olemassaoloa. Useimmat ovat ehkä täysin oireettomia taudinkantajia, ja niin virus kiinnittyy väestöön kunnolla, Olsen toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt