Päivähoidossa lapset oppivat toimimaan yhdessä. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Professori Karjalaisessa: Lapset päiväkotiin vuoden ikäisenä

Ammattitaitoisessa varhaiskasvatuksessa luodaan professorin mukaan hyvän tulevaisuuden perusta.

Itä-Suomen yliopiston varhaiskasvatuksen professori Nina Sajaniemi kehottaa Karjalaisen haastattelussa vanhempia laittamaan lapsensa päiväkotiin jo 1-1,5 vuoden iässä. Sajaniemen mukaan pitkä kotihoito on lasta syrjivää, sillä tutkimusten mukaan jo hyvin pienet lapset hyötyvät toistensa kanssa toimimisesta.

– Vanhemmat voivat luottaa, että varhaiskasvatuksesta on lapselle vain hyötyä, kun ympärillä on hyvin koulutettuja ja motivoituneita ammattilaisia. Taaperot eivät tarvitse yhtä aikuista kokoaikaisesti itselleen, professori sanoo.

Sajaniemi perustaa väitteensä neuro- ja käyttäytymistieteiden vahvaan tutkimusnäyttöön varhaisvuosien merkityksestä tulevaisuudelle. Varhaiskasvatuksessa luodaan professorin mukaan perusta elinikäiselle oppimiselle, hyvinvoinnille ja elämän hallinnalle.

– Joukkoon kuuluminen ja yhteenhitsautuminen luovat perustan monille asioille elämässä. On tärkeää, että jokainen lapsi kokee olevansa ryhmän tasavertainen jäsen ja tulemaan toimeen toisten kanssa. Mitä pienempänä nämä taidot oppii, sen parempi, Sajaniemi toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt