Hallituksen esityksestä puuttuu tutkimusasetelma, joka mahdollistaisi kokeilun vaikutusten arvioinnin. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Professori sanoo hallituksen työllisyyskokeiluja kiusallisiksi

Kuntapäättäjät ovat lähtemässä kokeiluun, jonka vaikuttavuudesta ei saada tietoa.

Helsingin yliopiston työelämäprofessori Vesa Vihriälän mukaan työllisyyden kuntakokeilussa ollaan toistamassa vanhoja virheitä.

Vesa Vihriälä viittaa Twitterissä Kuntalehden uutiseen, jonka mukaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen kaavaileman kuntakokeilun vaikuttavuutta ei päästä mittaamaan. Hallituksen esityksestä puuttuu tutkimusasetelma, joka mahdollistaisi kokeilun vaikutusten arvioinnin.

Aikaisempien kuntakokeilujen arviointi epäonnistui saman asian takia. Uudessa lakiesityksessä ongelmaa ei kuitenkaan ole korjattu.

– Ongelma ei ole uusi, mutta erityisen kiusallinen hallitukselle, jonka ohjelmassa tietoon pohjautuva päätöksenteko on nostettu poikkeuksellisen vahvasti esille, työelämäprofessori Vesa Vihriälä toteaa Twitterissä.

– Alan tutkijat pystyvät kyllä nopeasti kertomaan, miten kokeilusta saadaan tietoa ulos. Tähän kannattaa tarttua.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Hannu Karhunen arvelee Kuntalehdelle, että ongelman taustalla on isompi ongelma, rakenteellinen vika asioiden valmistelussa. Hänen mukaansa esityksiä tehdään muka perustuen tietoon ja tutkimukseen, mutta sitten ei mahdollisteta toimenpiteiden vaikuttavuusarviointia.

– On surullista seurata, miten hirmuisella kiireellä asioita ajetaan eteenpäin. Ainakin minulle on tullut epätodellinen olo, Hannu Karhunen sanoo Kuntalehdelle.

– Tällaisissa kokeiluissa on se riski, että nykyinen hallitus kokeilee taas kerran ja seuraava uudelleen. Pysyvää lakia ei siis saada aikaan, koska ei tiedetä, millaiset ovat sen vaikutukset.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt