Verkkouutiset

”Jokaisen EU-maan oma asia” – kokoomusnuoret tiukkana työttömyydestä

Kokoomusnuorten puheenjohtajan mukaan EU:n nuorisotyöttömyyden ratkaisemiseksi ei ole olemassa yhtenäistä patenttiratkaisua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomusnuorten Ville Sipiläisen mukaan kaikki EU-maat kärsivät nuorisotyöttömyydestä, mutta sen taustalla olevat syyt ovat eri maissa erilaiset johtuen erilaisista elinkeinorakenteista.

– Nuorisotyöttömyyden kitkeminen on oltava jokaisen kansallisvaltion omilla harteilla johtuen jo unionin perussopimuksesta löytyvistä toissijaisuus- ja läheisyysperiaatteesta, Sipiläinen sanoo Verkkouutisille.

Hänen mielestään ainoita pitkän aikavälin ratkaisuja Suomen nuorisotyöttömyyteen ovat julkisesta taloudesta huolehtiminen kestävyysvajetta umpeen kuromalla, työmarkkinoiden joustavoittaminen sekä pienten ja keskisuurten yritysten kilpailukyvystä huolehtiminen.

– Yhtäkään päätöstä, jolla lisätään yritysten kustannuksia, ei saa enää tehdä.

Perussopimuksia noudatettava

Reilumpi ja oikeudenmukaisempi Eurooppa tarkoittaa Sipiläisen mukaan sitä, että jokaisen maan omaa kulttuuria ja erilaisuutta arvostetaan. Erilaisuus on nähtävä haasteen sijaan unionin tärkeänä voimavarana.

– Se tarkoittaa unionin perussopimusten tarkkaa noudattamista sekä jäsenvaltioiden itsenäisyyden arvostamista. Jatkuva keskittäminen ja EU:lle annetun toimivallan ylittäminen tulee lopettaa.

Sipiläisen mielestä Eurooppa on reilu ja oikeudenmukainen ainoastaan, kun yhteistyötä tehdään kansallisvaltioiden omasta halusta. EU on valtioiden liitto, jossa jäsenvaltioiden oma vastuu on aina jakamaton.

– Tämän vuoksi asiansa huonosti hoitaneita valtioita ei tule jatkossa pelastaa yhteisvastuullisesti, vaan ongelmavaltioiden erottamisen yhteisöstä on oltava mahdollista sopimusrikkomusten seurauksena.

EU:n palattava juurilleen

Sipiläisen mukaan EU:n pitää luoda tulevaisuudessa järjestelmä, jolla selkeästi estetään ja sanktioidaan perussopimusten rikkominen.

– Lisäksi EU:n tulee keskittyä toteuttamaan sen alkuperäistä tarkoitusta edistää tavaroiden, palvelujen, henkilöiden ja pääomien vapaata liikkuvuutta sekä yhteistä sisämarkkina-aluetta.

Sipiläinen muistuttaa, että samalla unionin globaalista kilpailukyvystä on kannettava huolta. Tässä prosessissa on ehdottomasti noudatettava toissijaisuusperiaatetta ja läheisyysperiaatetta.

Komissio pitää lisäksi asettaa parlamentaarisen vastuun alle, ja Euroopan parlamentin aseman pitää olla keskinäisessä hierarkiassa vahvempi, Sipiläinen linjaa. Myös Euroopan unionin tuomioistuimen riippumattomuutta pitää kehittää sen työskentelyn ja aseman vahvistamiseksi

Kun Sipiläiseltä kysytään, kuinka eurooppalaiseksi hän tuntee itsensä asteikolla 1-5, vastaus on 4.

– Tiivis yhteistyö euromaiden kollegoiden kanssa on saanut tuntemaan, että EU:ssa ollaan samassa veneessä. Euroopan unionin mukanaan tuomat vapaudet ovat auttaneet tutustumaan muiden maiden kulttuuriin ja ihmisiin.

Hän korostaa, että EU:n pelisääntöjen kirkastamisella unionin jäsenyys toisi tulevaisuudessa synergiaetuja kaikille unionissa mukana oleville maille.

Verkkouutiset haastatteli kesäjuttusarjaansa varten eduskuntapuolueiden nuorisojärjestöjen puheenjohtajat, joilta kysyttiin näkemyksiä Euroopan tulevaisuudesta. Seuraava juttu ilmestyy sunnuntaina 7. heinäkuuta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)