Ihmisiä Pjongjangin metroasemalla. / Ed Jones / AFP - LEHTIKUVA

Naamiomiehet uhkaavat Pohjois-Korean sosialismia

Keskushallinto on ohjeistanut poliiseja varoittamaan kansaa juonikkaista rikollisista.

Pohjois-Korean keskushallinto on huolestunut uudesta ilmiöstä, jossa viranomaisiksi naamioituneet varkaat yrittävät livahtaa ihmisten koteihin.

Terveysministeriön virkailijoiksi pukeutuneet henkilöt vierailivat elokuussa varakkaan henkilön kotona Pohjois-Pyonganin maakunnassa. Uhri luuli, että kyseessä oli virallinen rokotuskampanja, vaikka todellisuudessa hänen käsivarteensa pistettiin nukutusainetta.

Varkaat tyhjensivät kodin arvoesineistä uhrin ollessa tajuton.

– Ryöstäjät olivat pukeutuneet uskottavasti ja puhuivat tavalla, joka ei herättänyt uhrin epäilyksiä. He pelottelivat miestä sanomalla, että tämä voisi saada vakavan taudin ilman rokotuksen ottamista, DailyNK-sivuston haastattelema paikallislähde kertoo.

– Rikolliset pitivät uhrille pitkän puheenvuoron ja käyttivät paljon lääketieteellistä jargonia. Sitten he kertoivat antavansa rokotteen ilmaiseksi.

Vastaavien tapausten yleistyminen on aiheuttanut huolta Kim Jong-unin hallinnossa. Keskushallinto on ohjeistanut kunnallisia ja paikallistason poliisiasemia valmistautumaan toimenpiteisiin, joilla ”ihmisten terveyttä, sosialistista järjestelmää sekä yleistä lakia ja järjestystä uhkaavien ilkeämielisten rikosten juuret katkaistaan”.

Poliisit ovat kiertäneet kodeissa valistamassa ihmisiä, jotta mahdollisiin hämäysyrityksiin osataan reagoida oikein. Pohjois-Korean rikoslain mukaan varkaudesta voidaan tuomita enimmillään neljän vuoden vankeustuomioon, joka toimeenpannaan uudelleenkoulutusleireillä.

Pohjoiskorealaisia pakolaisia edustavan järjestön edustaja Seo Jae Pyongin mukaan ongelmien taustalla on Kim Jong-unin ”markkinamyönteisyys”.

– Sosialistinen moraalikoodisto on romahtamassa, ja sen tilalle on tulossa individualismi ja materialismi, Seo harmittelee.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt