X
SULJE MAINOS
Jengiväkivalta huolestuttaa Ruotsissa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Ruotsalaislapsi jengirikollisuudesta: Pelkään tulevani ammutuksi

Kouluissa valmistellaan jo suunnitelmia pahimman varalle.

Jengirikollisuus ja ammuskelut ovat olleet Ruotsin kuumimpia yhteiskunnallisia puheenaiheita syksyn aikana. Ruotsin yleisradio SVT:n kokoaman tilaston mukaan maassa on vuoden 2021 aikana sattunut 278 ammuskelua, ja 40 ihmistä on menettänyt väkivaltaisuuksissa henkensä. Tilastoa päivitetään kerran kuussa poliisin tietojen pohjalta, joten marraskuun luvut eivät vielä näy tilastoissa.

Jengirikollisuudesta ja väkivallasta povataan ensi vuoden valtiopäivävaalien keskeistä teemaa. Huolta herättää etenkin tilanteen vaikutus lapsiin ja nuoriin. Aftonbladetin haastattelemat eskilstunalaiset teinit kertovat väkivallan näkyvän heidän arjessaan.

– Tämä on niin surkeaa, pelottaa. En tunne oloani turvalliseksi liikkuessani ulkona. Jos minut kutsutaan juhliin niin minun ei tee mieli mennä, koska en uskalla edes mennä ulos. Pelkään tulevani ammutuksi, 13-vuotias Sama kertoo lehdelle.

Aikaisemmin marraskuussa 14-vuotiasta poikaa ammuttiin selkään Eskilstunassa. Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta kun alaikäinen on joutunut kaupungissa väkivallan uhriksi, sillä syyskuussa 2020 16-vuotias poika ammuttiin kuoliaaksi koulurakennuksen ulkopuolella.

Poliisin mukaan huolestuttavaa on nyt se, että myös tekijät ovat yhä nuorempia. Ammuskeluja sattuu myös yhä aikaisemmin illasta, jolloin sivullisia on liikkeellä enemmän.

Eskilstunan kouluissa tilanteeseen ollaan jouduttu sopeutumaan. Uhrit ovat koululaisten ystäviä, ja nuorille tarjotaan tarvittavaa apua, kaupungin koulutoimenjohtaja Hans Ringström kertoo.

– Tämä tilanne on kauhea, mutta näin meidän on toimittava. Kaikissa kouluissa tullaan nyt pohtimaan sitä, mitä tehdään jos koulussa tai koulun läheisyydessä tapahtuu väkivaltaa, hän sanoo.

Jengirikollisuuden ja ammuskelujen lisääntyminen ”pelottaa valtavasti”, Ringström myöntää.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt