Pekka Haavisto. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Pekka Haavisto: Operaatiota al-Holilta ei ole käynnissä

Ulkoministerin mukaan valmistelu pohjautuu Antti Rinteen hallituksen iltakoulun keskusteluihin.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kiistää julkisuudessa esiintyneet tiedot, joiden mukaan al-Holin ISIS-leiriltä oltaisiin palauttamassa henkilöitä charter-lennoilla mahdollisesti jo lähiaikoina.

– Viime päivinä on noussut esiin erilaisia viranomaisskenaarioita ja tietoja niiden valmistelusta. Tämä on normaalia virkatyötä, eikä näitä koskaan avata julkisuudessa. Jos jokin konkreettinen operaatio olisi mahdollista toteuttaa, siitä tulisi minulle ensimmäisenä tieto. Tällä hetkellä sellaista ei ole, Pekka Haavisto sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa lasten äidit ovat tehneet väärin matkustaessaan ISIS-terroristijärjestön aluelle, mutta ”meidän yhteiskunnassamme lähdetään siitä, että lapsi on syytön vanhempiensa tekemisiin”.

– Vaikea kysymys on muodostunut sen ympärille, että joissakin tapauksissa lapsen auttaminen voisi edellyttää, että jossain määrin myös hänen huoltajansa saa apua. Suomen viranomaisilla ei ole ulkomailla toimivaltaa lasten erottamiseen huoltajistaan. Tästä ei voi olla automaattisena johtopäätöksenä, että lapsen etu jätettäisiin kokonaan huomiotta. Lasten auttamiseen meitä ohjaavat sekä laki että oikeustaju, Haavisto jatkoi.

Ulkoministerin mukaan erilaisia suunnitelmia on tehty viranomaistasolla jo viime kesästä asti siltä varalta, jos al-Holin leiri alkaisi yllättäen purkautua.

– Voi olla tilanne, jossa Koillis-Syyrian kurdihallinto yksinkertaisesti vapauttaa tai karkottaa ulkomaalaiset perheet al-Holin leiriltä. Lokakuun alussa oli lähellä tilanne, jossa leiri olisi saattanut purkautua vartijoiden lähtiessä ja leirin ruoka- ja lääkehuollon katketessa. Tämä oli lähellä Turkin hyökkäyksen alkaessa, Pekka Haavisto totesi.

Haavistolta kysyttiin tarpeesta tehdä yleistä poliittista linjausta. Hän vastasi, että kysymys joudutaan käsittelemään hallituksen vastauksessa välikysymykseen.

– Nyt ollaan noudatettu [Antti] Rinteen (sd.) hallituksen linjaa, jossa tämä toimintalinjaus, joka on siellä iltakoulun yhteydessä esitelty, on ollut ulkoministeriön toimintaohje ja toimintalinjaus. En ota tässä yhteydessä tarkemmin kantaa näihin kysymyksiin, jotka sitten varmasti välikysymysvastauksissa tulevat, Pekka Haavisto sanoi.

Ulkoministeriltä kysyttiin myös, miksei poliittista päätöstä ole jo tehty, ja eikö se olisi kuitenkin selkein tapa edetä.

– En oikeastaan ota siihen sen enempää kantaa, kuin että Rinteen hallituksen aikana silloisessa valtioneuvostossa käydyt keskustelut puolsivat sitä, että ulkoministeriö tekee tällaisen toimintalinjauksen. Ja esittelee sen niin, että se on kaikilla tiedossa. Ja sitä kautta muodostuu ulkoministeriön toimintalinjaukseksi, Haavisto vastasi.

Hän huomautti, että konfliktialueelta on tullut aikuisia lapsineen myös muihin EU-maihin.

– En voi avata tätä sen tarkemmin, mutta tällaisia tilanteita on ollut. Lapsiahan on tullut useampaan maahan, ulkoministeri sanoi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt