Paula Risikko. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Paula Risikko: Vanhuspalvelulakia kiristettävä

Ikäihmisten palveluissa on paljon kehitettävää, kansanedustaja sanoo.

Ikäihmisten on saatava palvelua ajoissa, vaatii kansanedustaja Paula Risikko (kok.). Aalto-yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan etenkin ikäihmisten kotihoito, kevyt hoiva ja kuntoutus kaipaavat lisää resursseja, Risikko toteaa Ilkka-Pohjalaisen mielipidekirjoituksessaan.

– Maassamme on laadukkaita palveluja vanhuksille. Samoin meillä on osaavaa ja vanhustyöhön motivoitunutta henkilöstöä, Risikko kirjoittaa.

– Meillä on kuitenkin paljon kehitettävää, kuten monet tutkimukset osoittavat: erilaisia asumisvaihtoehtoja ja toimintakykyä ylläpitävää kuntoutusta ei ole riittävästi tarjolla, kotiin tuotavien palvelujen ja omaishoidon tuen saatavuudessa on ongelmia, ja jos palveluja saadaan, niin ei riittävästi.

Etenkin kotihoidon saatavuudessa on ongelmia, Risikko kirjoittaa. Ikäihmisistä suurin osa kotihoidossa, mutta henkilöstöstä kotihoidossa työskentele vain kolmannes.

– Muun muassa edellä mainitusta syystä kotihoidossa olevat vanhukset voivat usein huonosti ja tarvitsevat ympärivuorokautista hoitoa nopeammin kuin siinä tilanteessa, että kotihoitoa olisi resursoitu riittävästi, ex-ministeri toteaa.

Liian usein ikäihmiset joutuvat odottamaan tarvitsemiaan palveluja, vaikka lain mukaan kiireellinen palvelu kuuluu järjestää heti ja kiireetön palvelu viimeistään kolmen kuukauden kuluttua päätöksenteosta, Risikko kirjoittaa. Kokoomusedustaja kiristäisikin vanhuspalvelulakia kiireettömän palvelun osalta.

– Henkilöstön osaaminen on laadukkaan palvelun perusta. Palveluissa tulee olla monipuolinen, koulutettu ja riittävä henkilöstö. Henkilöstön määrän tulee perustua autettavien kuntoon. Mitä huonompikuntoisia asiakkaita, sitä enemmän henkilöstöä tarvitaan, myös kotihoidossa.

– Kaiken perusta on oikea asenne ikääntyneitä kohtaan, Risikko päättää.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt