John Bercow. LEHTIKUVA / AFP

Parlamentin puhemies tyrmäsi Boris Johnsonin aikeet

John Bercow päätti, että äänestystä Brexitistä ei vielä järjestetä Britannian parlamentissa.

Britannian pääministerin Boris Johnson yritys saada Brexit-sopimus parlamentin äänestykseen maanantaina ei onnistunut. Parlamentin puhemies John Bercow päätti maanantaina iltapäivällä, että äänestystä ei vielä järjestetä.

– Tämänpäiväinen esitys on substanssiltaan sama kuin lauantainen esitys, ja parlamentti on päättänyt asiasta, tämän päivän olosuhteet ovat substanssiltaan samat kui lauantain olosuhteet, Bercow totesi BBC:n mukaan.

Hänen mukaansa olisi toistuvaa ja epäjärjestyksen mukaista äänestää Brexitistä nyt.

Erosopimusäänestys lykkääntyi lauantaina, kun parlamentin alahuone lauantaina hyväksyi ehdotuksen, jonka mukaan erosopimuksesta voidaan äänestää parlamentissa vasta sen toimeenpanoa koskevan lainsäädännön valmistuttua.

Johnson joutui alahuoneen päätöksen seurauksena lähettämään EU:lle kirjeen pyytäen Brexitille lisäaikaa. Parlamentin aikaisemmin hyväksymän laki velvoitti lisäajan pyytämiseen, koska Brexit-sopimusta tai sopimuksetonta eroa ei hyväksytty lauantaihin mennessä.

Pääministeri ei kuitenkaan allekirjoittanut kirjettä. Lisäksi hän lähetti Brysseliin myös toisen kirjeen, jossa hän kertoi lykkäyksen olevan virhe.

Johnsonin mukaan Britannia lähtee EU:sta 31. lokakuuta joko sopimuksen kanssa tai ilman.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt